Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLLI HIRVONEN

«New Helsinki»
EDITION RECORDS EDN1087

Den finske gitaristen Olli Hirvonen er for tiden bosatt i Brooklyn, New York. Og over flere år hvor han har eksperimentert med mange forskjellige musikktyper, gikk han avgårde og vant Montreux Jazz Guitar Competition i 2016, og da var valget relativt lett. Det måtte bli jazzrelatert musikk for den unge finnen.

Han er født i Lappeenranta, i det sydøstlige hjørnet av Finland, og etter den lokale musikkskolen, bar det avgårde til Helsinki og Sibelius-akademiet. Her studerte han blant annet hos Tim Hagans, Teemu Viinikainen og Paoul Björkenheim, og hører vi på hans spillestil, så er det ingen tvil om at Björkenheim har hatt stor innflytelse.

Platen er innspilt i New York i oktober og desember 2016, og med seg i studio hadde han tenorsaksofonisten Walter Smith III, trompeteren Adam O’Farrill, pianisten Luke Marantz, bassisten Marty Kenney og trommeslageren Nathan Ellman-Bell. Hirvonen har skrevet alle låtene, og har også produsert platen sammen med Edition-direktøren Dave Stapleton.

Musikken vi får servert på «New Helsinki» føyer seg godt inn sammen med en rekke andre, nyere innspillinger vi får fra New York og Sambandsstatene. Det er mye hurtigspill på gitar, som kanskje kommer best fram i åpningssporet «ARPS», og siden undertegnede må innrømme at hurtigløp på gitar aldri har vært en favorittdistanse, så faller interessen en del etter som platen skrider framover. Men av og til tar de det hele ned, som i tredjesporet «Invisible», men heller ikke her klarer Hirvonen helt å «stresse ned» og «roe reka».

Medmusikerne gjør alle en fin jobb, i det relativt jazzrocka landskapet, selv om jeg synes Smith III har en litt for upersonlig tone i saksofonen. Men Hirvonen er en gitarist som garantert har funnet seg til rette i den «hippe», New York-jazzen, selv om hans spillestil ligger et godt stykke unna det vi kjenner som «Brooklyn»-jazzen av i dag.

Jan Granlie

Olli Hirvonen (g), Walter Smith III (ts), Adam O’Farrill (tp), Luke Marantz (p, rhodes), Marty Kenney (b), Nathan Ellman-Bell (dr)

Skriv et svar