Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OQUESTRADA

«Atlantic Beat – Mad in Portugal»
JARO 4521-2

Det er ikke ofte at vi her i salt peanuts* anmelder musikk fra Portugal som ikke er utgitt på Pedro Costas selskap Clean Feed. Men her er altså et unntak, med musikk som ikke har hatt sjans til å komme over dørstokken til Clean Feeds lokaler i Lisboa. Oquestradas grunnleggere har heller ikke bakgrunn fra selve Portugal, men fra Cape Verde, og da de bestemte seg for å starte bandet, dro de likegodt direkte til Europas verdensmusikksentrum i Paris. Men musikken ligger trygt forankret i den Portugisiske fadoen, selv om mye av den er opp-popet eller gjort mer pulkumsvennlig ved hjelp av instrumentering og den adskillig mer lystige vokalen enn vi finner i den tradisjonelle fadoen.

Men fado er det uansett.

Etter noen år i Paris, dro de i samlet følge til utkanten av Lisboa, kun med elven Tagus som skille fra storbyen.

Bandet består i utgangspunktet av vokalisten Marta Miranda og vaskebaljebassist Pablo, i tillegg til João Lima, som trakterer den Portugisiske gitaren. Men på platene har de alltid invitert med seg en rekke musikere som er med på å fargelegge musikken slik de vil.

På «Atlantic Beat – Mad in Portugal» synes jeg det går stillere for seg enn på de foregående platene. Lydbildet er mer preget av de tre hovedpersonene, og låtmaterialet er mer autentisk, og ikke så publikumsrettet, eller kommersielt, som tidligere. Det er også det som gjør denne plata til en godbit. Man kan nesten hensettes til en fadoklubb i bakgatene i Lisboa, mens man lar denne surre i spilleren. Fine låter, fine, enkle arrangementer, og nydelige framføringer. Og da skal man vel heller ikke forlange stort mer!

Jan Granlie

Marta Miranda (v), Pablo (vaskebaljebass, v), João Lima (g, v), André Bahia (g), Nelson Almeida (acc), Marina Henriques (acc), Moisés Fernandes (tp), Antonio Neves, José Candeleias e Maria (caféstemmer)

Skriv et svar