Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OSGOOD / MOSES / MUÑOZ

«Spiritual Drum Kingship»
GOTTA LET IT OUT, GLIO60CD

Den danske trommeslageren, entrepenøren, jazzviteren og konsertarrangøren Kresten Osgood kommer stadig opp med nye, spennende prosjekter. Og denne gangen kommer han med noe ytterst originalt og spennende.

Han er en av disse personene som samtidig trosser reglene og totalt eier sin egen kunst. Han er en helt spesiell trommeslager og improvisator med full respekt for tradisjonen, uten frykt for å utfordre den til enhver tid med sine kreative prosjekter. Han har vært med på rundt 100 album, han har turnert praktisk talt overalt, og har gjort konserter og/eller spilt inn plater med legender som Roscoe Mitchell, Paul Bley, Lee Scratch Perry, William Parker, Masabumi Kikuchi, Derek Bailey, Wadada Leo Smith, Jason Moran,Michael Blake, Oliver Lake, Kurt Rosenwinkel, John Tchicai, Tim Berne, Justin Vernon, Peter Brötzman, Joshua Redman, Eugene Chadbourne, Billy Preston, Alan Silva, Brad Mehldau, Mats Gustafsson, Bennie Maupin, The National, Dr. Lonnie Smith, Sam Rivers, Henry Grimes, Dr. Yusef Lateef, Warren Smith og mange andre, i tillegg til alle sine danske prosjekter.

Dette er et trioopptak fra 2022, der Osgood møter de to levende legendene: Bob Moses og Tisziji Muñoz. Bob Moses er en av de største nålevende trommeslagerne. Han startet sin karriere i 1964 med Roland Kirk, mens han fortsatt var i tenårene. Siden den gang har han samarbeidet med musikere som Gary Burton, Paul Bley, Steve Swallow, Pat Metheny, Jaco Pastorius, Steve Kuhn, Sheila Jordan, Todd Rundgren, Larry Coryell, Gunter Hampel, Darius Jones og mange flere. Moses er også en respektert pedagog og trommeinnovatør som stadig utvider vokabularet i trommesettet. Tisziji Muñoz er en strålende gitarist, komponist, produsent, forfatter og astrolog, som har vært aktiv siden tidlig på 70-tallet da han jobbet med Pharoah Sanders. Han har gitt ut over 65 album på sitt eget plateselskap, Anima, med artister som Dave Liebman, Billy Hart, Marilyn Crispell, Paul Shaffer, John Medeski, Cecil McBee, Ravi Coltrane, Rashied Ali, Hilton Ruiz og Bob Moses. Han er en helt original stemme på gitaren, og en stor inspirator for mange musikere som anser ham som en åndelig mentor.

På denne innspillingen, som er gjort i Sound of Music Studio i Richmond, Virginia den 19. juni 2022, får vi fem improvisasjoner de tre musikerne har gjort sammen. Og fra den råe gitaren i starten og ut, er dette en ytterst fascinerende reise å være med på. Og i det Osgood og Moses kommer inn på hvert sitt trommesett, er dette en form for frittgående jazzrock som «låser oss fast» foran høgtalerne, vi skrur opp volumet på 11, lar naboer være naboer, og bare nyter.

Jeg kan ikke huske å ha hørt Muñoz tidligere, men umiddelbart får det meg til å tenke på Vernon Reid i hans tid i Living Color, og jeg er overbevist om at Reid har lært mye av Muñoz. Han er en tekniker som overgår Jimi Hendrix, og hans energi nærmest spruter ut av høgtalerne. Og når de to trommeslagerne overtar, med Osgood i venstre kanal og Moses i høyre, tar de oss med inn i et tett og fint trommespill som sitter «som ei kule».

Og slik fortsetter det. I andresporet, «The Drum Booth Spirits» kommer Hendrix enda mer fram. Og med de to trommeslagerne i bunnen, utvikler dette seg til en strålende og (litt) eksperimentell og energisk rockelåt som på mange måter samler det tøffeste fra rockehistorien i en låt. Og spillet til Muñoz  er utsøkt, energisk og grådig tøft! Deretter får vi «Bone Rolling Moans» og «Spirit Time-Exhalation», før de avslutter med «The Heat-String Sermon», med et gitarspill som kunne vært hentet fra Even Helte Hermansen i Bushman’s Revenge, og alle med samme energi og pågåenhet. Og hele veien får vi glitrende gitarspill, som alle gitarister som ikke kjenner Muñoz fra før, virkelig bør sjekke ut.

Dette er, på mange måter, et stjerneeksempel på at man ikke trenger å få seg et stort, kommersielt navn for å være en av verdens beste gitarister.  Og med Osgood og Moses som «våpendragere» har de laget et «gitaralbum» som burde få en lang rekke gitarister til å stille seg i kø på NAV, og overlate gitarspillet til fagfolk. Og her møter vi en av de beste og mest ukjente i suverent samspill og «kamp» med to av klodens mest fremragende trommeslagere.

Takk til Osgood for at han introduserte oss for denne gitaristen og musikken, og takk til bassisten Tomo Jacobsen, som har gitt ut denne musikken på sitt liille, men ytterst spennende plateselskap.

Mektig!

Jan Granlie

Tisziji Muñoz (g), Bob Moses (dr), Kresten Osgood (dr)

Skriv et svar