Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OTOTOI

«Luksusdyr»
SMEIK, SMKLP212

Kvartetten Ototoi er fire musikere som har kjent hverandre i mange år, og som har hatt en innspilling i bakhodet nesten like lenge. De er en kvartett med base i Oslo og København, med Kai von der Lippe på synthesizere og piano, Martin Heggli Mellem på trommer og perkusjon, Jørgen Stakson Olsrud på bass og elektronikk og Hein Westgaard på gitar. Musikken er laget av Westgaard, Lippe og Olsrud, mens fire spor er laget i fellesskap, og innspillingen er gjort i Ugla Lyd på Nesodden med pianisten og lydmaestro Morten Qvenild ved spakene.

Dette er fire musikere som har vært aktive på den norske og danske jazzscenen noen år, og noen vil nok gjenkjenne noen av musikerne fra band som Master Oogway, Why Kai og Hein Westgaard Trio.

Musikken er utvilsom norsk. Det kan man merke på den umiddelbare «åpenheten» og løse tilnærmingen til låtene og, ikke minst, improvisasjonene. Man kan kjenne igjen flere norske band i det disse fire fremfører, men jeg synes allikevel det er noe særpreget, personlig og deilig i det vi får servert. Lippes pianospill er åpent og nydelig, sammen med litt tung elektronikk og noe som nesten kan høres ut som en tuba som kontrasterende element. Westgaards gitarspill er kreativt og spennende og fungerer perfekt inn i helheten, mens bass-spillet til Olsrud er relativt enkelt, men ytterst effektivt i lydbildet, og bak legger Heggli Mellem et løst, men samtidig stramt og lyttende trommespill som er med på å fullende kvartetten.

Og en del av særpreget til kvartretten er, at de ikke gjør som litt for mange andre, med tema, soloer fra alle musikerne, og et tema til slutt. Dette er mye mer en helhet hvor alt henger sammen på en fin måte.

Jeg får en liten følelse av at dette er fire musikere som har fulgt innspillingsleder Morten Qvenild i mange av hans mer nedtonede prosjekter de senere årene. For det lyser stor inspirasjon i pianospillet og den kontrollerte og fine bruken av elektronikk, som nesten kunne vært gjort av Qvenild selv. Det hele er nedtonet og et kollektiv hvor ingen av musikerne på død og liv skal vise hvor «flinke» de er, men hvor det kollektive spiller en soleklar hovedrolle.

«Liksusdyr» er blitt en nedtonet og vakker innspilling, som viser fire musikere i tett samspill, og hvor kommunikasjonen, som er så viktig i denne musikken, fungerer perfekt. En stor og svært positiv overraskelse fra fire unge, dyktige musikere fra Norge.

Jan Granlie

Hein Westgaard (g), Kai von der Lippe (p, elec, synth), Martin Heggli Mellem (dr, perc), Jørgen Stakson Olsrud (b, elec)   

Skriv et svar