Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ØYSTEIN BLIX

«Conditions»
LOSEN RECORDS LOS156-2

Sist Tromsø-trombonisten Øystein Blix kom ut med plate, med albumet «It’s OK to Play», var vi en smule skeptiske. Hovedgrunnen var at vi ikke syntes Blix selv fungerte godt nok i den trioen av ytterst kompetente musikere han spilte med.

På «Consition» er det som om vi møter en helt ny trombonist! Og sammen med gitaristen Kristian Svalestad Olstad, trommeslageren Aleksander Kostopolous og Mimas Male Choir, er dette noe helt annet, og mange ganger mer interessant enn hans forrige utgivelse.

For det første fungerer trombonespillet mye bedre her. Og sammen med «kompet» av gitar og trommer, skaper han noe helt eget. Og når det mektige mannskoret setter an tonen, så blir det hele mektig og flott.

Alle komposisjonene på platen er gjort av Blix, og jeg føler at han har mye mer kontroll på det han gjør her, enn på forrige plate. Kanskje er trombonemelodiene enklere, men uansett fungerer det godt sammen med de andre musikerne og sangerne. I tillegg trekker det opp med den nennsomme bruken av elektronikk som utføres av Olstad og Kostopolous. Ikke for mye, ikke for lite.

Låtene er skrevet for Norslysfestivalen i Tromsø i 2013, men innspilt i 2015, og Blix forteller i coveret at han ble inspirert av en tur til Italia, hvor han spilte med italienske musikere.

Det er riktignok ikke så mange spor etter den italienske jazzen i det vi får høre her, kanskje bortsett fra talekoret i starten på sjettesporet «Sticazzi», som jeg lurte på hva var for noe det første minuttet, men som etter hvert utvikler seg til en fin sak. Jeg føler musikken er personlig og fin, med inspirasjon fra både mektig mannskorsang fra tidligere tider, Nils Petter Molværs «Khmer», og Blix egne erfaringer som musiker over mange år.

«Conditions» er rett og slett blitt en ytterst hørverdig plate, en stor overraskelse, og et langt skritt framover for Blix og hans medmusikanter.

Jan Granlie

Øystein Blix (tb), Kristian Svalestad Olstad (g, elec), Aleksander Kostopolous (dr, elec), Mimas Male Choir under ledelse av Ursa Lah

Skriv et svar