Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ØYVIND MATHISEN

«Get Your Goat»
AMP MUSIC & RECORDINGS, AT0110

Get Your Goat er en ung jazzkvartett som spiller og fremfører musikken til den Oslo-baserte trompetisten Øyvind Mathisen. Bandet ble startet i 2018 ved «jazzlinja» i Trondheim, og har siden turnert rundt i Norge og Skandinavia. Get Your Goat representerer den seneste generasjonen engasjerte, skandinaviske jazzmusikere, som vi kan forvente mange gode musikalske opplevelser for i fremtiden. Den trommeløse settingen gir bandet en unik lyd og en generøs mengde kreativt rom å jobbe innenfor, og blander komplekse kammerarrangementer med driv, intens swing og melodier inspirert av jazzlegender som Thelonious Monk og Lennie Tristano, og tidvis også Jimmy Giuffre.

Vi får ni komposisjoner, hvorav åtte er gjort av Mathisen, og fjerdesporet, «Krondillens vise» er gjort av tenorsaksofonisten og bassklarinettisten Alexander Dellerhagen, og platen er innspilt i Athetic Sound Studio den 20. og 21. november i 2021.

Og fra første tone er dette en stor overraskelse. Jeg kjenner hverken Mathisen, Dellerhagen eller bassisten Alf Høines fra før, mens pianisten Petter Dalane har vært en humørspreder i det trønderske jazzmiljøet i flere år.

Og musikken de fremfører er, nesten, skremmende «voksen». Og jeg føler at mye av stilvalget er inspirert fra Jon Pål Inderberg, som i mange år har vært lærer på «jazzlinja». For dette er moderne cooljazz av beste merke. Og ved at man spiller trommeløst, får musikken en kammermusikalsk fremtoning som fascinerer kraftig. Og hele veien, fra åpningen «Blues» til de avslutter med «Vepsen», er dette strålende.

Vi får fine komposisjoner, utmerket ensemblespill, fine solier, hvor jeg faller pladask for Dellerhagens bassklarinettspill. Mathisen har en litt «tørr» og fin tone, hvor det ikke tukles med den opprinnelige trompetlyden slik men del norske trompetere har det med å gjøre.

Noen av låtene er litt mer komplekse enn de andre, så som tredjesporet, «Fat Monkey», hvor det, nesten, faller litt fra hverandre. Men det tar seg mer enn godt inn igjen i fjerdesporet «Krondillens Visa», som er en morsom sak. Og «Inside Petters Piano» som er Dalanes låt som beveger seg humoristisk innenfor swingmusikken, før vi får den fine «Ingen vinger», som gjerne kunne vært en versjon av en svensk folkemelodi fremført i Jan Johanssons drakt.

Deretter får vi «The Guy From Brooklyn», hvor jeg simpelthen elsker bassklarinettspillet og den ultra-coole tilnærmingen, og det er nesten så du ser en ultrahip person slentre gatelangs fra klubb til klubb i bydelen. Deretter kommer «Lett Labb, Tung Labb», som følger den coole innstillingen i den forrige låta, men med noen tunge steg «over gaten», før de lander med «Vepsen», som er akkurat det. En summende veps slik vi opplever den en varm sommerdag. Ikke irriterende og farlig nærgående, bare deilig og musikalsk. Men den befinner seg bare i kort tid i vår nærhet, før denne fine plata er slutt. Jeg kunne gjerne ha hørt mer av «Vepsen», men siden det er et insekt de fleste av oss hater, så klokker de inn etter bare noen sekunder med «surring» fra trompeten.

«Get Your Goat» er blitt en utmerket innspilling fra fire dyktige musikere med bare i Trondheim. Og, som nevnt over, dette er musikere som kommer til å gjøre seg sterkt gjeldende i den norske jazzen i lang tid. Og takk og pris for det!

Jan Granlie

Øyvind Mathisen (tp), Alexander Dellerhagen (ts, bcl), Petter Dalane (p), Alf Høines (b)

Skriv et svar