Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PAAL NILSSEN-LOVE / FRODE GJERSTAD

«Nearby Faraway»
PNL RECORDS PNL036

Nå har jeg ingen oversikt over hvor mange plater som er kommet ut, hvor man finner navnene Paal Nilssen-Love og/eller Frode Gjerstad i lagoppstillingen, men det er ikke få. I det Stavangerske jazzmiljø var dette engang eleven og læremesteren, og uten saksofonisten og klarinettisten Frode Gjerstad, er det ikke godt å vite hvor en trommeslager som Paal Nilssen-Love hadde vært i dag.

Platen er tilegnet trekkspilleren Eivind One Pedersen (1956-2012), som var en viktig samarbeidspartner til Gjerstad og deres kamp for den fr4itt improviserte musikken i «oljebyen» og i Norge fra 70-tallet og fram til i dag. Og det er godt å merke, at de vant kampen! For Stavanger regnes som selve arnestedet for mye av den fritt improviserte musikken i Norge, noe vi skal takke Gjerstad og One Pedersen for. Jeg husker fremdeles de mange kassettopptakene med Detail og alle de andre prosjektene Gjerstad og One Pedersen utga, gjerne med hjelp og assistanse av det britiske freejazz-miljøet.

På «Nearby Faraway», får vi ni fritt improviserte strekk, hvor det ligger en helt egen sårhet i musikken, særlig over Gjerstads klarinettspill. De to skriver på coveret at de savner One Pedersen, noe denne musikken er et godt bevis på.

Gjerstads spill er helt særegent. Særlig kan jeg like hans klarinettspill, som gjør han til en av de mest spennende utøvere på instrumentet per i dag. Hans teknikk har utviklet seg mye de senere årene, og han tar i bruk «hele hornet», både de lave frekvensene og høyt der oppe. Men det er hele tiden sårheten i spillet som gjør dette helt spesielt.

Og Paal Nilssen-Love er som født inn i dette duosamarbeidet. Han er overalt på trommesettet og understøtter Gjerstads spill som var de siamesiske tvillinger. Her er det ikke mange pauser i duospillet, og hele tiden er de to helt framme på tuppa.

«Nearby Faraway» er rett og slett blitt en strålende frittgående plate, med to musikere som kommuniserer perfekt, og som hele veien utfordrer hverandre og sparker hverandre framover. Men hvorfor disse to ikke turnerer i resten av Norden, er for meg en gåte. Riktignok kan man høre Nilssen-Love fra tid til annen i andre sammenhenger rundt om, men i duo med Frode Gjerstad må man vel enten til Blow Out i Oslo eller til Stavanger for å høre. Snodig!

Jan Granlie

Frode Gjerstad (as, bass-s, cl, cbcl), Paal Nilssen-Love (dr)

Skriv et svar