Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT

«Rio Fun»
PNL-52015

Trommeslageren Paal Nilssen-Love sitt «storband» Large Unit, har det siste året turnert rundt i store deler av den vestlige verden med sin frittgående improvisasjonsmusikk. Bare i år har de turnert i Europa fra 28. april til 10. mai. Så bar det over «dammen» for en turné i USA og Canada fra 12. til 20. juni, før de kom til Europa igjen for å gjøre noen festivaljobber. I høst legger de igjen ut på Europa-turné, denne gangen i perioden 26. oktober til 8. november, så har du ikke hatt mulighet til å høre bandet tidligere, så er det absolutt muligheten for at de spiller i nærheten av heimen din i løpet av høsten.

«Rio Fun» er innspilt under en spillejobb på den fine klubben Bimhuis i Amsterdam den 7. mai i år. All musikken er «skrevet» av Nilssen-Love, og bandet er helt frampå gjennom hele innspillingen.

Mange vil kanskje mistenke Nilssen-Love for å være litt misunnelig på kollegaen i The Thing, Mats Gustafsson, som har gjort «rent bord» med sitt Fire!Orchestra. «Når Mats har slik suksess med Fire, så skal jaggu meg eg ha det også!», synes man hører Nilssen-Love si, på sin mørke Stavangerdialekt (det kan nok hende at det har forekommet ett og annet ord i den setningen som ikke egner seg på vår web, men meningen blir nok den samme…).

Men personlig tror jeg ikke det er tilfelle. Her har trommeslageren funnet ut at han ville gjøre noe mer ut av musikken sin enn det han tidligere har hatt muligheten til gjennom sine faste prosjekter med Atomic og The Thing (pluss 734 andre mer eller mindre faste prosjekter).

Uansett hva grunnen til Large Unit var, så leverer de en helstrøken liten sak (EP) denne gangen. Solistene som slipper til leverer strålende innsatser, og spesielt legger vi igjen merke til barytonsaksofonist Klaus Ellerhusen Holm med en solo det lukter svidd av. Mats Äleklint spiller som vanlig strålende fint trombone og Thomas Johansson er en skarpskytter av rang på trompet.

Musikken denne gangen er litt «snillere» enn tidligere, og minner mer og mer om en slags oppdatert utgave av den sør-afrikanske pianisten Chris McGregors Brotherhood of Breath, mens de var på høyden, samtidig som Nilssen-Love slipper løs musikerne som var de kåte kyr på vårbeite og hele gjengen leverer på sitt aller beste.

For den som ikke kjenner bandet fra før, så får man her en mulighet til å høre dem i kortversjon (24:28). Men husk at det fremdeles er mulig å investere i den gedigne boksen «Erta Ale» en boks med 4 Lper, bonus CD og flexi disc, eller 3CDer + bonus CD, eller for den ekstra nostalgiske; 3 MC boks som også inneholder bandet aller første konsert fra vårturneen i 2014, tatt opp på Sturlahuset i Drammen.

Jan Granlie

Thomas Johansson (tp), Mats Äleklint (tb), Julie Kjær (as), Klaus Ellerhusen Holm (as, bs), Per Åke Holmlander (tuba), Ketil Gutvik (g), Tommi Keränen (elec), Jon Rune Strøm (b), Christian Meaas Svendsen (b), Andreas Wildhagen (dr), Paal Nilssen-Love (dr)

Skriv et svar