Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PABLO HELD TRIO

«Investigations»
EDITION EDN1109

Den tyske pianisten Pablo Held har i noen år blitt regnet som en av de kommende stjerner innenfor den tyske jazzen. Han har de senere årene gjort en rekke plateinnspillinger, og på hans seneste, «Investigations» samarbeider han, som så ofte før, med bassisten Robert Landfermann og trommeslageren Jonas Burgwinkel.

Vi får åtte komposisjoner av Held, som er særpregede og tidvis spennende. Musikalsk befinner de seg i det lavmælte hjørnet, hvis de ikke beveger seg inn i det litt «nordiske», men med mer frihet i anslaget enn hos flere av sine kolleger lenger nord.

Held er en god og kreativ pianist, og trioen samarbeider tett gjennom hele denne innspillingen. Det kan virke som om Held ikke har skrevet musikk for seg selv, men musikk som er dedikert til denne pianotrioen, hvor alle musikerne har spesifikke roller i utformingen av musikken.

Da jeg satte på platen første gang, og hørte åpningssporet, «Investigations», ble jeg skeptisk, men med en gang man beveget seg over i andresporet, «Dr. Freeds» skjedde det noe som var spennende. Her folder musikken seg ut og vi følte virkelig at dette er musikk laget spesifikt for denne trioen.

Og slik fortsatte det, med pianospill i hovedsak oppe i registeret, mens bass og trommer «blander seg inn» på en fin måte, og vi får en helhet. Ikke ulikt en del av mesterverkene fra Bill Evans.

Men i lengden blir dette dessverre litt for ensidig og – litt kjedelig. Jeg kunne ha ønsket noen låter som ville bryte det vanlige mønsteret. At Held og hans kamerater ville «kline til» og virkelig sparke fra, men det får vi ikke. I stedet blir det litt for «snilt», hvis du forstår hva jeg mener.

Jan Granlie

Pablo Held (p), Robert Landfermann (b), Jonas Burgwinkel (dr)

Skriv et svar