Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PAPIRFLY

«Papirfly»
NORCD 1327

Papirfly er et helt nytt, norsk bekjentskap, å består av fire unge musikere, som med denne innspillingen gjør sin debut på plate.

Jeg kjenner dem overhode ikke fra før, så dette var et helt nytt bekjentskap.

Påets hjemmesider kan man lese følgende om kvartetten: «Med fokus på dynamikk, instrumentering, rytmisk driv og improvisasjon, fremstår Papirfly som ein ærleg, tydeleg og sjeldan stemme. Navnet Papirfly symboliserer begeistring, skapartrang og fryktløsheit, men har også noko skjørt ved seg. Desse adjektiva karakteriserer også musikken. Med noko så sjeldant i norsk jazz som norske tekstar utforskar bandet kva som skjer i møtet mellom tekst og musikk. Ofte naivistisk og «nedpå» med ein gryende eigenart. Kvartetten har turnért Norge, og samarbeida med saksofonisten Eirik Hegdal. Som eineste «vokalband» deltok dei i Jazzintro 2012».

Kvartetten består av vokalisten Hanne Kalleberg, pianisten Philip Birkenes, bassisten Knut Olav Buverud Sandvik og trommeslageren Jacob Janssønn (som også trakterer sag).

Alle tekstene er på norsk og er, i likhet med musikken, skrevet av vokalist Kalleberg.

10 komposisjoner, som har en egenart som er interessant. Pianist Birkenes er den som fremheves mest, ved siden av vokalen. Hans spill er sjeldent åpent og fint, og han har helt klart noe originalt over seg. Bassiste Buverud Sandvik er ikke den som gjør mest ut av seg, men han komper på en helt grei måte, mens trommeslager Janssønn er den som innimellom skiller seg mest ut fra de andre tre. Hans hang til fritt improvisert og litt aggressivt spill, særlig på førstelåta, er med på å løse opp og gjøre innspillingen interessant.

Kalleberg synger på sin dialekt fra Bergensområdet, noe som, i alle fall for meg, gjør det litt vanskelig å få med seg alle tekstene. Kanskje skulle man ha trykt tekstene i coveret? Men det jeg oppfatter er absolutt godkjent. Hun har en litt slepen stemme, i likhet med så mange andre av de unge vokalistene som utgir plater nå om dagen.

Det bidrar også til at jeg savner originalitet i denne innspillingen. Det at alle musikerne ikke spiller hele tiden, men gir rom for duetter innimellom, er med på å gjøre innspillingen spennende, men, som sagt, jeg føler at jeg har hørt dette en del ganger før.

Men merk deg navnet Papirfly, og de fire musikerne. Dette er en kvartett som kan vokse seg store, bare de får litt tid på seg. Et stort pluss til arrangementene.

Jan Granlie

Hanne Kalleberg (v), Philip Birkenes (p), Knut Olav Buverud Sandvik (b), Jacob Janssønn (dr, sag)

Skriv et svar