Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PARKER / MORRIS / WOOLEY

«Ninth Square»
CLEAN FEED CF335

Det portugisiske selskapet Clean Feed har de senere årene hatt en tendens til å sette sammen musikalske konstellasjoner som må fremstå som drømmeband, både for Pedro Costa i selskapet og for oss som søker etter spennende nyvinninger.

På «Ninth Square» møter vi tre musikere som de senere årene har markert seg sterkt på den fritt improviserte jazzscenen, både her i Europa og i Sambandstatene.

Saksofonisten Evan Parker er en av de mest markante frijazzmusikerne på de britiske øyer, og opp gjennom årene har han spilt konserter og gjort innspillinger med så godt som alle de større navna innenfor den fritt improviserte musikken. Vi har hørt han i duo med Peter Brötzmann og på den legendariske platen «Machine Gun». Han har spilt med Han Bennink, Borah Bergman, Paul Bley, Gavin Bryers, Marilyn Crispell, The Globe Unity Orchestra, med Steve Lacy og med Chris McGregor, Tony Oxley og Alexander Von Schlippenbach. Til og med David Sylvian har hatt han med på et par innspillinger. Han har også gjort plater med Cecil Taylor, Scvott Walker, Charlie Watts, Kenny Wheeler og Robert Wyatt, så denne herremannens CV skal man ikke kimse av.

Gitaristen Joe Morris er amerikaner, og har stått fremst i rekkene for å kjempe frijazzens sak i mange år. Han har gjort en haug med plater i eget navn, pluss at han har samarbeidet med Matthew Shipp, William Parker, Dennis Gonzalez, Hamid Drake, Stepeh Haynes, Ingebrigt Håker Flaten («Now Is» Clean Feed, 2011) og saksofonisten Ivo Perelman.

Nate Wooley er også amerikaner. Han kommer fra Oregon, men har fast base i New York, hvor han de senere årene har vært en av de mest benyttede trompetister på den frigående scenen, både i byen og i resten av verden.

Sammen gir de oss herseks musikalske strekk, som alt er skapt der og da. Denne måten å lage musikk på, kan selvsagt diskuteres. Det er ikke alltid det fungerer slik musikerne hadde tenkt. Alle skal ha en god dag, og kommunikasjonen skal være på plass.

På denne innspillingen synes jeg det gjør det. Man hadde tydeligvis en god dag i Firehouse 12 New Haven i Connecticut den 19. september i fjor. Musikken er innspilt live, og publikum sitter musestille under hele seansen.

Lyden på opptaket er nesten skremmende godt til å være et liveopptak, og hele veien kommuniserer de tre perfekt. Parker briljerer stort både på sopran- og tenorsaksofon, Morris «klimprer» av gårde som om det sto om livet, og Wooley kommenterer med sin helt spesielle teknikk og spillemåte, som gjør at dette blir en fin opplevelse.

Jan Granlie

Evan Parker (ss, ts), Joe Morris (g), Nate Wooley (tp)

 

Skriv et svar