Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PER MATHISEN

«Sounds of 3»
LOSEN RECORDS, LOS 274-2

Kan hende er jeg en sur, gammal gubbe, som er full av fordommer og dårlige erfaringer. Men jeg blir skeptisk nåe en musiker som Per Mathisen kaller seg «Bass Viking», som om han er den eneste, dyktige bassisten i Norge, særlig når han opererer i selskap med den utmerkede, vietnamesiske gitaristen Nguyên Lê og mastodont-trommeslageren Audun Kleive. Men det er disse tre vi møter på Mathisens nye utgivelse Sounds for 3.

Vi får servert sju komposisjoner av Mathisen og en de tre har gjort sammen, avslutningssporet «Frree at Last». Innspillingen er gjort i Klokkereint Studio på Gjøvik i februar 2023, og de går hardt ut med Mathisens fine «Birds’ Unrest», hvor Mathisen beviser hvilken glimrnde utøver han er på «ståbassen». Lê fører stort sett «ordet» over et frivende tøft trommespill og kanskje det tøffeste bass-spillet jeg har hørt fra Mathisen ever!

Derfra går de over i «Weather Ahead», som ligger i et landskap man gjerne forbinder med Weather Report, som denne muligens er en hyllest til. Her er Mathisen over på el.bass med typiske «Zawinul-effekter», og de beveger seg inn i jazzrock-landskapet. Men de gjør det på en fremragende måte, og med Kleive «hamrende» i bakgrunnen, blir dette strålende. Jeg tror man nesten kan sette hhan inn i de fleste musikalske sjangre, og han lager stor musikk. Kan hende blir det litt mye bass i monitor etter hvert som Lê melder seg på, men kan vi godta så lenge det svinger såpass bra. Deretter får vi «Calming Sea», som ifølge coverteksten handler om når havet ligger speilblankt og det er bare for den seilende å slappe av. Her spiller også Mathisen strålende «ståbass», og Lê avleverer den fine låta på en lyrisk og fin måte – nesten litt i det rypdalske «ørnen»-landskapet, før vi får «On The Horizon», hvor Mathisen, som jeg regner med er skipperen på skuta, skuer framover mot horisonten for å se hva som venter av vær og «føreforhold». Mathisen på el.bass «lekende» i starten, for han inviterer inn de andre i en litt duvende og fin låt, hvor Kleive pisker det hele framover på en fremragende måte.

«Silenced Sail» er neste, og det er tydelig at her har Mathisen funnet seg et maritimt tema som han tydeligvis kjenner, og det må være fra en større seilbåt enn ei VG-jolle. Her handler det visstnok om å seile mens det er vindstille. Og igjen føler jeg litt på den rypdalske «ørnen»-følelsen, en følelse Kleive kjenner godt til, siden han var trommeslager i den legendariske Chaser-trioen til Rypdal (med Bjørn Kjellemyr på bass), før de er over i «Infiltration», og de er over i et helt annet tema, hvor låten handler om infiltrasjon i en gruppe, hvor man vil være snill og grei, mens man egentlig er en spion, en situasjon som kan være utfordrende. Mer rypdalsk inspirasjon med nydelig gitarspill av Lê, deilig trommespill fra Kleive, og «Ståbass»-spill fra Mathisen, som låter flott. Men når det er snakk om infiltrasjon, så oppdages det til slutt, så her sitter vi og venter på når det vil skje, og hvem av de tre som påtar seg rollen som infiltratør. Men det virker som de ikke avslører spioen, men i stedet leverer en vakker låt, og så får det bli med det.

I «Navigation Stars» er vi tilbake i det maritime og nattseiling etter stjernene. Her har Mathisen igjen plukket fram el.bassen, og gir oss en fin intro, som jeg kanskje hhadde foretrukket at vi fikk på «ståbass». Men det er Mathisens valg, og i stedet får vi et litt Jaco Pastorius-aktig spill over og under Lês svevende gitarspill, før de avrunder med den kollektive «Free at Last». Det vil si at det ikke er helt rett å kalle den koollektiv, for her har de ikke vært i studio og gjort låten samtidig. De har i stedet mikset og redigert de tre instrumentene i etterkant, uten å vite hva den enkelte musiker har bidratt med. Og at det fungerer så bra, er en gåte for meg, for noen retningslinjer de ha gitt hverandre. Men uansett fungerer det fint, selv om jeg kanskje hadde foretrukket å få denne i studioversjon hvor de tre kunne pushet hverandre.

Per Mathisen har med Sounds of 3 laget et gjennomført og fint album med basis i det maritime. Han har samarbeidet med to musikere som har forstått hvor han vil, og gjennomgående mener jeg at Kleive er en av verdens mest spennende trommeslagere i dag!

Jan Granlie

Per Mathisen (acoustic bass, electric bass, sound effects), Nguyên Lê (guitar), Audun Kleive (drums)

Skriv et svar