Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PERKO & RANTALA

«It Takes Two To Tango»
ACT 9629-2

Den finske pianisten Iiro Rantala har helt siden han sammen med den friske trioen Trio Töykeät kom med sin første innspilling “Päivää”, eller «G’day» som den internasjonale tittelen var i 1990, vært en av de pianistene jeg er blitt mest imponert over. Hans versjon av «Donna Lee» er legendarisk.

De senere årene har han holdt til i stallen til tyske ACT, noe som har ført til et par plater, som ikke blir spilt hver dag eller uke her i heimen.

Saksofonisten Jukka Perko er en av «de tuden sjøres lands» mest aktive altsaksofonister. Han er tydeligvis også på vei inn i ACT-stallen, og dette er hans andre innspilling på selskapet hvor han låner ut sin saksofonstemme.

På denne duoskiva gjør de to en rekke frapperende versjoner av mer eller mindre kjente standarder, folkemelodier og eldre poplåter, så som for eksempel Jacob Gades «Jealousy» som vel i originalen heter «Tango Jealousy».

Perko har en fin og litt hissig låt i altsaksofonen, som passer disse låtene perfekt. Rantala leker seg med de ihjelspilte låtene på en morsom og raffinert måte, som fascinerer. Det virker som at han har full kontroll på hver eneste tangent på flygelet.

Alle låtene har tydeligvis vært, eller er, hitlåter på den finske landsbygda (jeg antar at det er der tangoen dyrkes heftigst). Charles Aznavours «For Mama» er en typisk italiensk sviske, som de to finnene får alt ut av. Og det er interessant å høre de to gjøre Victor Youngs «Stella By Starlight» som en langflat tango, men de fikser det også.

Til slutt får vi to versjoner av Sibelius’ «Finlandia», en hvor Rantala får boltre seg alene, noe han gjør med stor overbevisning, og til slutt en duoversjon. Begge ytterst forskjellige versjoner, noe som beviser hvilke kreativ kraft som ligger hos Rantala.

Ei fin plate med to av Finlands beste jazzmusikere.

Jan Granlie

Jukka Perko (as), Iiro Rantale (p)

Skriv et svar