Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PETTER RYLÉN

«After the Meltdown»
PR005

Den svenske pianisten Petter Rylén er oppvokst på østkysten av Sverige, og han startet å spille piano i 14-årsalderen. Nå bor han i Newport i Wales, hvor hans viktigste misjon er å skive pianomusikk.

På prosjektet «After the Meltdown» samarbeider han med de danske musikerne Casper Nyvang Rask som spiller bass og trommeslageren Kresten Osgood. Nyvang Rask er en aktiv musiker innenfor det friere landskapet i København, hvor han blant annet spiller sammen med pianisten Jeppe Zeeberg, mens Osgood er overalt på den danske jazzscenen, med egen klubb, engasjement i en rekke band og som en av landets mest kreative trommeslagere.

På «After the Meltdown», som er innspilt i Sauna Recording Studio i København, får vi fem relativt frittgående, og ikke minst lyriske strekk, som strekker røttene tilbake til for eksempel tidlig Paul Bley og også en del av den svenske musikken som blant andre Jan Johansson og Bengt Arne Wallin var eksponenter for.

Gjennom de fem «strekkene» får vi nesten usigelig, vakker musikk, hvor pianoet spiller hovedrollen, og hvor mye av Ryléns røtter fra Sverige kommer fram. Man aner mye hav, bølger og brenninger i musikken, og det er mye landskap over det vi får servert. I hovedsak er Osgood og Nyvang Rask med for å krydre «komposisjonene» på sine måter, og det gjør de på en fremragende måte. Og det er spennende å høre spesielt Osgood, som man hører i en rekke veldig forskjellige sammenhenger, og hvordan han behersker seg og lytter til Ryléns pianospill. Vi er vant til at han aldri er likegyldig i de banda vi hører han, og når han, som her, legger seg helt bakerst og bare er med på å fylle inn der det er behov for at han gjør det, tyder på en musiker med respekt og evne til å lytte.

I tredjesporet, den nydelige «The Magical Garden» får vi Rylén solo, i en låt som er så vakker at det er en fryd. Her bringer han også inn et pianospill som kan minne litt om Keith Jarrett på en ytterst god dag, før Osgood «bryter» inn og vi er over i fjerdesporet «War», hvor han leverer en fin trommeintro hvor alt går stille og fredfult for seg.

Og det er kanskje slik Rylén, Nyvang Rask og Osgood forestiller seg hvordan det vil være på jorden etter det store «smellet». Verden ligger omtrent øde, det er stille, og det er kun lydene fra havbruset og restene av skogene som er tilbake.

Og stemningen disse tre musikerne skaper er absolutt av det slaget man liker. Det er fredfult. Byens larm er vekk, og det er få mennesker og dyr som har overlevd. Men i «War» er det tydelig at de menneskene som har overlevd ikke klarer å holde seg i ro. Det er som om de vil benytte sjansen til å etablere seg med makt, slik at det blir litt uro i rekkene.

Men det roer seg i sistesporet «Swimming Under the Sea», hvor bølgene igjen høres og stemningen igjen er rolig og stille. Dette er en vakker ballade hvor Ryléns pianospill leder de andre musikerne «i land» med trygg forvisning om at det vil ende godt.

Petter Rylén har skrevet fem usigelig vakre låter når han skal beskrive hva som skjer etter det store smellet. Det er lyrisk, vakkert og deilig å senke skuldrene til, og de tre har virkelig forstått hverandre. Det enste man kan kritisere de tre for, er at platen kun varer i 20 minutter og 52 sekunder. Jeg hadde godtatt adskillig mer av denne vakre musikken!

Jan Granlie

Petter Rylén (p), Casper Nyvang Rask (b), Kresten Osgood (dr)

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.