Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PHRONESIS

«The Behemoth»
EDITION EDN1085

Den britiske trioen Phronesis, har i de senere årene vært et av hotteste navnene på det britiske jazzkartet. Eller å kalle trioen britiske er en sannhet med modifikasjoner. Bandet består av bassisten Jasper Høiby, som er dansk som noen, mens trommeslageren Anton Eger har bakgrunn både fra Norge og Sverige, pluss at han har oppholdt seg periodevis i Danmark. Tredjemann i trioen er derimot britisk, pianisten Ivo Neame er tredje ben på trioen, og sammen har de med den nye innspillingen gjort seks innspillinger.

På deres nye plate, får vi de tre i en litt annen setting enn vanlig, i og med at de samarbeider med saksofonisten, arrangøren og dirigenten Julian Argüelles og Frankfurt Radio Big Band, et etter min mening bedre tyske radiostorband. Men også i Frankfurtbandet sitter det en skandinav, nemlig trombonisten Christian Jaksjø, som også spiller basstrompet, noe man kan høre i en fin solo i femtesporet «Charm Defensive».

Phronesis har opp gjennom årene bygd opp et formidabelt rykte både på de britiske øyer og i resten av Europa. Og musikalsk ligger de og vaker litt i samme innsjø som Marius Neset, som Eger har spilt med både i Nesets band og i danske Jazzkamikaze. Men når man får de tre sammen med et storband, som det høres ut som bare lengter etter å «kline til», blir det litt annerledes enn på de foregående platene.

Argüelles har skrevet fine arrangementer, som ikke blir en trio med storband, men mye mer i retning av at trioen er integrert i storbandet, noe som gjør platen annerledes og fin.

Innimellom høres musikken mye mektigere ut, enn den gjør i kun trioformat, selv om de tre heller ikke legger fingrene imellom når de kun spiller trio.

Alle tre er strålende teknikere, og man legger raskt merke til Egers energiske trommespill, sammen med Høibys fine bass-spill. Og så blir det Neames jobb å holde storbandet i ørene.

«The Behemoth» er blitt en fin «storbandplate», hvor den dyktige trioen har alliert seg med det perfekte storband til deres musikk, og med arrangementene til Julian Argüelles, er det blitt en spennende og interessant innspilling.

Jan Granlie

Jasper Høiby (b), Ivo Neame (p), Anton Eger (dr), Julian Argüelles (arr, cond, ts) Heinz-Dieter Sauerborn (ss, as, fl, pic), Oliver Leicht (as, cl), Tony Lakatos ts, afl), Steffen Weber (ts), Rainer Heute (bs, bcl), Frank Wellert (tp, flh), Thomas Vogel (tp, flh), Martin Auer (tp, flh), Axel Schlosser (tp, flh), Günter Bollmann (tb), Peter Feil (tb), Christian Jaksjø (tb, btp), Manfred Honetschläger (btb), Martin Scales (g)

Skriv et svar