Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PHRONESIS

«We Are All»
EDITION RECORDS EDN1118X

Jeg må innrømme at de tidligere platene til den dansk/svensk-norsk/britiske trioen Phronesis aldri helt har funnet plassen innerst i sjelen. Men live er denne trioen en strålende opplevelse. Da kommer, spesielt, trommeslageren Anton Eger, til sin rett som en «sprelsk» musiker som alltid leverer. Men på plate synes jeg de blie litt for «flinke». Kanskje har det noe å gjøre med produksjonen, som på Edition ofte blir veldig «snill». Og mye av live-energien har en tendens til forsvinne.

Men det har ikke ført til at jeg ikke ville gi dem en sjanse med deres nyeste innspilling, «We Are All», en temmelig vidløftig tittel, kanskje, men ville de nå opp til tittelen med de seks låtene de leverer?

Trioen består av pianisten Ivo Neame, bassisten Jasper Høiby og trommeslageren Anton Eger, tre musikere som, etter hvert, kjenner hverandre godt gjennom et mangeårig samarbeid. Og alle tre musikerne er svært dyktige på hvert sitt instrument, og jeg Får et håp om at dette blir friskere enn de tidligere platene i åpningssporet, «One For Us».

Og tittelen passer også på musikken, for her er trioen så samkjørt som det nesten er mulig å få det. De tre får vist seg godt fram, spesielt Neame og Høiby, som begge leverer fine solier, mens Eger pisker de to framover med energisk trommespill (han har jo tross alt spilt mange år med Marius Neset, og ar nok lært litt om energisk trommespill derfra)..

Og «We Are All» låter definitivt bedre enn de foregående platene jeg har hørt med trioen. Dynamikken er hele veien til stede, fra tre musikere som lytter intenst til hverandre, og som er enige om hvilken musikalsk vei de ønsker å gå. Nesten hele veien er dette strålende musikk, med unntak der hvor de beveger seg faretruende nær den forhatte jazzrocken, som i sjettesporet, «The Tree Did Not Die». Vi møter tre ytterst dyktige musikere, og alt skulle ligge til rette for en trioplate som ville ligge helt i front.

Men igjen er det noe med produksjonen som jeg synes blir litt steril, «flink», eller «snill». Det er nesten som man kan beskylde plateselskapsdirektør Dave Stapleton for å ha en litt for stor respekt til selskaper som ECM og spesielt ACT i hvordan platene skal låte, for i forhold til å høre trioen live, blir studioplatene litt for «snille» eter min mening, selv om opptaket her er gjort i det fine The Village Recording i Vanløse i København.

Neste gang Phronesis skal gjøre plate, så la dem spille i en eller annen svett og fullsatt jazzklubb, hvor publikum kan vise sin entusiasme, og musikerne får «slå ut håret» slik vi vet de kan.

Jan Granlie

Ivo Neame (p), Jasper Høiby (b), Anton Eger (dr)

[amazon_textlink asin=’B07FQ7XZCL’ text=’template=’ProductLink’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’dbd1d865-b0fc-11e8-ab46-f7264573bddc’]

Skriv et svar