Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RADIUS & FRED LONBERG-HOLM

«- just outside the door»
HAZEL JAZZ HJ09

Når denne CD dukket opp rettet fokus seg uvilkårlig på saksofonisten Vidar Johansen, som ikke just figurerer på plakatene hver annen dag. I 70-årene dukket han frem som en av pionerne i den ny norske jazzen og var en høyst aktiv figur i mye av hva som rørte seg på den rytmiske scenen de følgende to årtier. Bands som «Out To Lunch», «Oslo 13» og «Søyr» er bare enkelte punktnedslag i en lang stripe av engasjementer. I 2000-årene noteres meritter med bl.a. Bjørnar Andresen, Crime Time Orchestra, Jacob Youngs kvintett og Tine Asmussens gruppe «Lonely Woman».

De senere årene har det dog vært litt stille omkring Johansen. Derfor er det velkomment at trioen Radius, som Tine Asmussen sammen med Johansen stiftet allerede i 2011 endelig får større oppmerksomhet gjennom denne CD utgivelse. Trioen kompletteres med den energiske free-jazzer, Ståle Liavik Solborg, som til like introduserer den evig omreisende chicago-cellisten, Fred Lonberg-Holm, som fullt medspillende gjest. At Lonberg-Holm er et godt valg er ikke overraskende. Han besidder et sjeldent godt øre og et strukturelt overblikk som gjør ham til gruppens generator og medskaper i de åpne forløp av høy melodisk valør.

Lonberg-Holm melder seg inn med inspirerende kontrapunkter i instrumentelle duo-kombinasjoner, og det solistiske fokus skifter i sømløse overganger. Vidar Johansen er hovedleverandør av de vennligstemte, sangbare temaer, som videre behandles harmonisk eller modalt. «pneumonia nervosa» er en calypsoagtig låt, der instrumentene danser livfullt mellom hverandre. «nightmare» er et fascinerende, dystert lydmaleri og «miss palmer» er en smukk ballade, introdusert med Johansens inntrengende bassklarinett og kulminerende med hans intenst pasjonerte tenorsax-solo.

Der er god variabilitet i temaene og deres forløp, og alle fire spiller med en bestandig oppmerksomhet på hverandres øyeblikkelige posisjoner, hvilket fremelsker den høyeste kreativitet og en smittende spillelyst.

Vidar Johansen er generelt lyrisk med en velpleiet tone på både tenorsaxen og bassklarinetten. Asmussen er stødig og fri med en stor klangfull basstone, Solborg mestrer å avbalansere det metriske og komplekse i sitt fint nyanserte trommespill, og Lonberg-Holm knytter med sitt dirrende intense cellospill musikken sammen til en betagende helhet.
Velkommen til Radius på platemarkedet – og gjerne mer på scenen.
Bjarne Søltoft
Vidar Johansen (ts, bcl, piccolofl), Tine Asmussen (b), Ståle Liakvik Solborg (d), Fred Lonberg-Holm (cello)

Skriv et svar