Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RALPH ALESSI

«Quiver»
ECM 2438

Trompeteren Ralph Alessi kommer fra San Francisco, og er mest kjent som medlem av saksofonisten Steve Colemans band. Men han har tidligere spilt med en rekke, ledende, amerikanske musikere, som Uri Caine, Ravi Coltrane, Fred Hersch og Don Byron for å nevne noen. Han har med sin mye innspillinge, «Quiver», gitt ut sin tiende utgivelse i eget navn, siden debuten «Hissy Fit» (Love Slave Records, 1999).

På «Quiver» har han samlet en kvartett med pianisten Gary Versace, bassisten Drew Greaa og trommeslageren Nasheet Waits, og vi får ti låter som alle er komponert av Alessi.

Innspillingen er gjort i Rainbow Studio i Oslo, under kyndig veiledning av Jan Erik Kongshaug.

For ikke lenge siden anmeldte vi en annen trompetutgivelse på ECM, nemlig Avishai Cohens nye «Into The Silence», og jeg må si jeg ble litt skeptisk da jeg hørte førstelåta «Here Tomorrow», og fikk tanker om at dette kunne bli en ny nedtur fra det tyske selskapet.

I andrelåta «Window Goodbyes» innleder Versace med fine akkorder, før Alessi kommer inn med en klokkeklar trompetlyd. Det er en fin ballade, hvor Alessi får vist fram at han er en drivende dyktig trompeter. Men jeg tar meg i å tenke at nå må det snart skje noe.

Og slik fortsetter det. Tredjesporet «Smooth Descent», «Heist», «Gone Today, Here Tomorrow», «I to I», «Scratch», «Shush», «Quiver» og «Do Over» ligger alle i det samme musikalske landskapet. Det er vakkert og fint spilt, men det finnes nesten ingen kontraster og «utstikkere».

Alessi er en dyktig trompeter. Pianisten Gary Versace spiller fint piano, mens både Drew Gress og Nasheet Waits ligger litt langt bak i lydbildet etter min smak, noe som er litt overraskende når man vet hvor platen er innspilt.

Kan hende jeg gjentar meg selv litt ofte nå, men jeg synes faktisk at alt5for mange av ECM-produksjonene i det siste har vært altfor like – og kjedelige. Jeg savner mye av det som var ECMs forse tidligere, at de kunne utgi strålende album med avant garde og annet snadder.

Her blir det dessverre for mye «langhalm».

Jan Granlie

Ralph Alessi (tp), Gary Versage (p), Drew Gress (b), Nasheet Waits (dr)

Skriv et svar