Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RALPH TOWNER

«My Foolish Heart»
ECM 2516

Går det an å sitte og høre i 42 minutter på en som klunker på gitar alene uten å kjede seg? Ja, det går an, hvis gitaristen heter Ralph Towner. På sitt siste album «My Foolish Heart» bretter Towner ut hele sitt musikalske univers spillende alene på enten klassisk gitar eller 12-strenger. Han har med jevne mellomrom i sin snart 50-årige karriere gitt ut album der han spiller solo. Det siste av disse albumene, «Time Line», kom i 2006.

Alle komposisjonene på dette albumet er skrevet av Towner selv, unntatt tittellåta «My Foolish Heart». Han sier selv at da han hørte denne låta spilt av Bill Evans Trio på 60-tallet, ble dette avgjørende for hans musikalske vegvalg i livet.

Ralph Towner har egentlig klassisk musikkutdannelse på piano. Men i løpet av tiden på konservatorium på 60-tallet, kjøpte han en klassisk gitar, og dette ble etter hvert hans hovedinstrument. «My Foolish Heart» er produsert av Manfred Eicher, som Towner har samarbeidet med siden 1972.

Få gitarister, om noen, klarer å sveise sammen klangfarger og harmonier på en helhetlig måte med impulser fra så mange genrer som Ralph Towner: klassisk musikk, spansk, jazz, folkemusikk, blues osv. osv. Åpningslåta «Pilgrim» starter i det klassiske landskapet, for så å ta opp i seg jazzelementer etter hvert. I «Saunter» er utgangspunktet jazz, både harmonisk og rytmisk. På «Dolomiti Dance» er utgangspunktet folkemusikk som etter hvert breier seg ut slik bare Towner kan gjøre det.

På den småmystiske komposisjonen «Clarion Call» spiller Towner 12-strengs gitar på orkestralt vis. Jeg vet da søren i hvilken genre denne hører hjemme, men er’e så nøye da? En av det vakreste passasjene på dette albumet er de to korte låtene «Ubi Sunt» (1:20), «Biding Time (1:29) og «Blue As In Bley», som er en vakker-trist hyllest til sin gode venn Paul Bley, som døde måneden før dette albumet ble spilt inn.

Albumet «My Foolish Heart» er noe av det aller beste jeg har hørt fra Ralph Towner noen gang. Han er virtuos uten å breie seg, og avslappet og leken på samme tid. Når dette kombineres med komposisjoner med høy kvalitet, blir dette et bemerkelsesverdig album. Anbefales på det varmeste, også for de som ikke er gitarnerder!

Bjørn Sandnes

Ralph Towner, classical and 12-string guitars

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.