Den norske jazzskribenten Randi Hultin var i mange år en institusjon innenfor jazxzen. Ikke bare som journalist, men også som en person som var et bindeledd mellom Norge og, særlig, de amerikanske jazzartistene. Hun ble født den 9. januar 1926, og forlot denne verden den 17. mars 2000. Hun studerte hos Per Krogh og var utdannet billedkunstner. Sammen med ektefellen, jazzpianisten Tor Hultin, arrangerte hun i mange år jam sessions hjemme i Gartnerveien på Høyenhall i Oslo, for besøkende musikere som Count Basie, Stan Kenton, Dizzy Gillispie, Roy Eldridge, Stan Getz og Ray Brown. Og etter at hun ble skilt fra Tor Hultin fortsatte hun med sine sene nachspiel, hvor naboene kunne observere Keith Jarrett, Charles Lloyd, Phil Woods, Sonny Clark, Hampton Hawes, Jaky Byard, Tommy Flanagan, Dexter Gordon, Chet Baker, Louis Armstrong og Eubie Blake komme ut av taxier utenfor det hvite huset i Gartnerveien 6. Men den som kanskje aller mest elsket å komme hjem til Randi (hun het bare det i jazzmiljøet), var Sonny Rollins, som pryder forsiden av denne boken mens han klipper plenen i hagen til Randi.
Boken er en fotobok med en del av Randis bilder, som utgis i forbindelse med en større utstilling av hennes bilder i Nasjonalmuseet i Oslo. Forordet i boken er skrevet av anmelderen og formidleren Sandeep Singh, som forteller en fin historie om hvordan han oppdaget Gartnerveien 6, en stund etter at taxiene hadde sluttet å komme både tidlig og sent med musikere fra hele verden.
Det er blitt en ok fotobok, som ikke påtar seg rollen som fotokunst på noen måte. Her er det Randis private bilder som er mest spennende. Og set starter med Randi og Sonny Rollins, før eller etter at han, etter to års fravær fra jazzscene4n, spilte på Kongsberg Jazzfestival. Deretter får vi «familiebilder» av blant andre Clifford Jordan, husvennen Ben Webster, som ofte var på besøk mens han bodde i København, Benny Waters, Kenny Barron, musikere i Count Basie Orchestra, en pianospillende Ray Brown, Sadao Watanabo i fint «kjøkkenselskap» med Randi og Karin Krog, og en sovende Bernt Rosengren, før boka ender med Count Basie i sofaen til Randi.
John Coltrane Quartet (John Coltrane, McCoy Tyner, Jimmy Garrison og Elvin Jones) er portrettert både live og backstage på festivalen i Juan-les-pins i Frankrike, hvor også flere av Count Basies musikere er avbildet i privat atmosfære. Flere bilder er tatt i konsertsituasjoner, for det meste i Oslo, men også noen fra Moldejazz, hvor Randi i mange år var fast gjest.
Jeg kunne kanskje ha tenkt meg flere historier rundt hvert bilde, mer enn kun dato og sted, og å skrive at Anette Peacock (kun er) komponist, må bero på en feil – for Peacock var kanskje mest kjent som en utmerket vokalist.
Men for oss som var på besøk hos Randi i Gartnerveien 6 flere ganger, er det et fint gjensyn med bilder vi tidligere har sett i hjemmet hennes. Og at Nasjonalmuseet nå lager en stor utstilling med hennes bilder og (ikke minst) dagbøker skal de ha all ære for. At de også har digitalisert mange av bildene, og mange som ikke er med i boken, er prisverdig. Her kan man gå inn å se hundrevis av bilder fra Randis rikholdige etterlatenskaper, som Nasjonalbiblioteket har digitalisert og presenterer på sin hjemmeside (HER).
Jan Granlie