Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RANTALA / DANIELSSON / ERSKINE

«How Long Is Now?»
ACT 9823-2

Man kan si mye om det tyske plateselskapet ACT, men en ting skal de ha: De er dyktige til å sette sammen band som passer perfekt inn i selskapets musikalske ideer og visjoner.

En slik «supergruppe» er trioen vi møter her, bestående av den finske pianisten Iiro Rantala, den svenske bassisten Lars Danielsson og den amerikanske trommeslageren Peter Erskine.

De tre var samlet i Bauer Studio i Ludwigsburg i Tyskland den 10. og 11. juni 2015, for å «hygge» seg med noen låter skrevet av Rantala, en komposisjon av Kenny Baron («Voyage»), Lars Danielssons «Taksim By Night» og «Choral», Jimi Hendrix’ «Little Wing», Johan Sebastian Bachs «Kyrie» og Peter Erskines «Each Breath».

Det starter med en helt ok versjon av Barons «Voyange», før vi får den nesten folkemusikkaktige tittellåta «How Long Is Now?», en usigelig vakker sak, ført i pennen av Rantala.

Rantala kjenner mange best fra tiden han herjet rundt med sin finske trio, Trio Töykuet for mange år siden, hvor hans verdensrekord i hurtigløp på «Donna Lee», ble en snakkis.

Men den versjonen ligger omtrent så langt det er mulig å komme fra tittellåta på denne innspillingen. «How Long Is Now?» er rett og slett blitt en av de vakreste komposisjonene jeg kan huske å ha hørt på lang tid. Litt Abdullah Ibrahim, og mye nordisk folkemusikk. Vakkert!

Rantalas «Snapchat», er en lett og ledig sak, som jeg nesten kan sette noen kroner på at kommer til å bli brukt som illustrasjonsmusikk i en eller annen TV-produksjon i fremtiden. Det er enkelt å høre at Rantala har sin bakgrunn innenfor den klassiske musikken, og Danielsson spiller tett opp mot det vi tidligere hørte Niels-Henning Ørsted Pedersen gjøre med musikk som dette. Og bak ligger en smilende Peter Erskine og støtter opp og hejer på de andre to på forteffelig måte.

Og slik fortsetter det. Vi får Danielssons «Taksim By Night», en tour de force for den gode bassisten, og i samme lette og fine stemning som «Snapchat». Hendrix «Little Wing» gjøres litt tyngre, og i en fin swing- og bluesy atmosfære, før Rantalas «Trust» og «Assisi» følger. To behagelige låter som går stille og fint forbi. «Assisi» blir nesten som en intro til neste låt, gamle Johan Sebastian Bach sin «Kyrie», som fremføres på en uhyre vakker måte.

Deretter får vi Erskines «Each Breath», som er litt annerledes i uttrykket, med mer vamper og litt funky tilnærming.

Så følger tre låter ført i pennen av Rantala, «A Nut», «Bruno» og «Topi», som alle er veldig typiske Rantala-komposisjoner. Teknisk fullkomment og swingende.

Så runder de av med Danielssons «Choral», som den perfekte avslutningen på platen. En vakker komposisjon som låter vemodig og som ikke ligger så veldig langt fra tittelsporet i stemning. Vakkert!

Dette er blitt en innspilling fra tre av ACTs frontfigurer, og en plate som gjennomgående er vakker og lett likbar, men som ikke stikker et eneste sted. En perfekt plate for en lang søndag i senga.

Jan Granlie

Iiro Rantala (p), Lars Danielsson (b), Peter Erskine (dr)

Skriv et svar