Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RAOUL BJÖRKENHEIM ECSTASY

«Out Of The Blue»
CUNEIFORM RUNE 413

Den finske gitaristen Raoul Björkenheim er født i Los Angeles, og har tilbragt mye tid i USA. Men det er som finsk gitarist vi kjenner han best, spesielt fra hans samspill med trommeslageren Edvard Vesala, men han har ogsåspilt med trommeslageren Lukas Ligeti, Scorch Trio (Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love), Trevor Dunn, Ståle Storløkken og Morgan Ågren og William Parker og Hamid Drake.

På sin nye langspiller møter vi han sammen med finske musikere. Vi hører saksofonisten Pauli Lyytinen, en av Finnlands nye modernister på saksofonen, Jori Huhtala på bass og Markku Ounaskari på trommer. Et slags finsk Masqualero, hvis vi ser på aldersforskjellene, hvor Björkenheim og Ounaskari er av den «eldre» garde, mens Lyytinen og Huhtala er av de unge fremadstormende musikerne i Finland.

Mesteparten av musikken er laget av Björlkenheim, med noen unntak. En av låtene er laget av Huhtala, mens noen er gjort i fellesskap.

Jeg synes dette er blitt en flott innspilling, hvor Björkenheim har moderert sitt gitarspill kraftig fra de mer rocka tingene vi har hørt han har gjort de senere årene. I tillegg spiller kompet strålende hele veien, og på toppen ligger Lyytinen og svever som en kombinasjon av John Coltrane og Mats Gustafsson.

Låtene swinger flott hele veien, alle musikerne leverer spill fra øverste hylla, og det er bare å lene seg tilbake og nyte. Få denne gjengen ut på en større Nordisk turné, nå!

Jan Granlie

Raoul Björkenheim (g), Pauli Lyytinen (b, ts, ss, mey), Jori Huhtala (b), Markku Ounaskari (dr)

Skriv et svar