Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RED TRIO & JOHN BUTCHER

«Summer Skyshift»
CLEAN FEED CF372CD

Vi snakker Jazz em Agusto, Lisboa den 5. august i 2015. I det flotte utendørsamfiet i Calouste Gulbenkian åpner vår del av festivalen med Red Trio og John Butcher. Det vil si portugiserne Rodrigo Pinheiro (piano), Hernani Faustino (bass) og Gabriel Ferrandini (trommer) og som gjest til trioen har man  fått med den britiske saksofonisten John Butcher.

Vi hadde nettopp ankommet den vakre byen, fått instalert oss på hotellet et par hundre meter fra parken, og, som alltid, ble vi fascinert av flyene som gikk inn for landing rett over hotellet og parken festivalen holder til i.

Etter å ha funnet plass i amfiet og blitt «tatt av» det flotte lyset man alltid setter på scenen, kommer de fire vandrende over plenen bak scenen fra det underjordiske backstage-området. De tar plass på scenen, og PANG! Så er de i gang med kun to låter, hvor den ene er delt inn i tre deler.

Siden den såkalte frijazzen ble gangbar mynt i jazzmiljøet, har man hele tiden hatt en gjeng med britiske musikere som har dyrket denne musikken. En av de som de senere årene har markert seg sterkt, er saksofonisten John Butcher. Han har gjort konserter og plater med blant andre bassisten John Edwards, pianistene Steve Beresford, Matthew Shipp og John Tilbury, gitaristen Fred Frith, vokalisten Phil Minton, cellisten Okkyong Lee og til våren skal han på turné med den norske trommeslageren Ståle Liavik Solberg, og jeg vet at de skal spille på JazzEvidence på Kongsberg..

De tre portugiserne i Red Trio er tre av de mest fremstående frijazz- og impromusikere i Portugal, et jazzland som er relativt fremmed for oss nordboere.

På «Summer Skyshift» gir de oss noen strekk med fritt improvisert musikk som sitter som et skudd. Kommunikasjon er nøkkelordet innenfor denne musikkarten, og på denne konserten på Jazz em Ahusto-festivalen synes jeg det meste stemmer.

Riktignok er dette en type musikk som gjør seg aller best i livende live, ansikt til ansikt med musikerne, men å høre dem på denne innspillingen er en god erstatning.

For oss som var til stede, er det ekstra spennende å høre om vi kan høre innflygningen til flyplassen i de stille partiene, men det går bra. Det kan hende musikerne har sjekket ruteplanene såpass godt at de «peiser på» da de vet at et fly er på vei.

De fire gjør med «Summer Skyshift» en flott fritt improvisert avdeling, og gir lytterne et godt bevis på at denne musikken også fungerer ute i åpent landskap.

Butcher er en strålende og lyttende saksofonist, og de tre i Red Trio kjenner hverandre såpass godt at de vet hvordan de skal forholde seg til en nyankommen brite.

For den som vil sjekke ut hva som skjer på den improviserte delen av det portugisiske jazzlandskapet, kan mer enn gjerne starte med denne innspillingen. Anbefales på det sterkeste!

Jan Granlie

John Butcher (ss, ts), Rodrigo Pinheiro (p), Hernani Faustino (b) og Gabriel Ferrandini (dr)

Skriv et svar