Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

REMPIS / STADHOUDERS / ROSALY

«Icoci»
AEROPHONIC 018

Alt- og tenorsaksofonisten Dave Rempis kommer opprinnelig fra byen Wellesley i Massachusetts, og han startet sine musikalske studier allerede som åtte-åring. Han har spilt med blant andre Ken Vandermark Five, med sin egen Percussion Quartet, med The Engines, Ballister og The Rempis/Daisy Duo. Han har etablert seg i Chicago, hvor han blant annet er kurator for The Elastic Arts Foundations ukentlige konserter, og han er mye «ute på veien» med en rekke spennende prosjekter.

På en av sine nye plater, «Icoci» (det har kommet to samtidig, og den andre vil vi komme tilbake til), møter vi han i trio med gitaristen og bassisten Jasper Stadhouders og trommeslageren Frank Rosaly, og vi får de to låtene «Iioii» og «Oiio». Platen er innspilt live i Stadhouders hjemby, Amsterdam, den 1. desember i fjor.

For den som kjenner disse musikerne fra før, blant annet via flere av Ken Vandermarks musikalske prosjekter (Stadhouders) og Ingebrigt Håker Flatens band, The Young Mothers (Rosaly), vet allerede her hva de får fra de tre. Frittgående, heftig og spennende freejazz, hvor energien hele tiden står i front. Rempis er en saksofonist som ligger i det landskapet hvor vi finner musikere som Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Peter Brötzmann og en rekke andre innenfor dagens jazz. Han gir overhode ikke ved dørene, og peiser på som gjelder det livet på disse to lange låtene (26:39 og 24:24). Stadhouders er opprinnelig el.bassist, og det er her han boltrer seg friest. Men han ligger ikke mye tilbake når det gjelder gitarspillet. I grunnen er det litt problematisk å høre når han spiller bass og når han spiller gitar. For han spiller relativt likt på begge instrumentene. Og bak regjerer Rosaly med stor overbevisning. Han er ingen trommeslager som hele tiden skal være i front for å bevise for fort eller hardt han kan spille, men er mye mer med på å utfylle trioen og gjøre musikken helhetlig.

Derfor er dette blitt en fin og relativt avansert innspilling, hvor de tre føler hverandre på tennene hele veien, og hvor de makter å skape en fin helhet i alt det frie.

Jan Granlie

Dave Rempis (as, ts), Jasper Stadhouders (g, b), Frank Rosaly (dr)

Skriv et svar