Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROBERTO BONATI / PARMAFRONTIERE ORCHESTRA

«La fòla de l’oca»
PARMA FRONTIERE, PF-CD011

Den italienske bassisten og komponisten Roberto Bonati er en aktiv herremann. Han driver jazzfestivalen i den fine, italienske byen, han spiller i forskjellige prosjekter, og han underviser blant annet på Universitetet i Stavanger fra tid til annen.

Han foretrekker tydeligvis enten å jobbe i små settinger som solo, eller med sitt store, nesten symfoniske ensemble Parma Frontiere Orchestra, og opp gjennom årene har det kommet en rekke utmerkede plateinnspillinger fra italieneren.

I 2018 ble han spurt om å lage et prosjekt i forbindelse med at Parma var utpekt som italiensk kulturby. Men på grunn av pandemien, ble ikke verket fremført før i 2021, og nå er verket endelig på plate, og vi får et verk i sju deler, hvor skillet mellom nyere, klassisk musikk og jazz/improvisasjon nesten er vanskelig å skille. Men hele veien er det usigelig vakker musikk vi får servert av det 18 personers ensemblet. Og denne versjonen av ParmaFrontiere Orchestra er satt sammen av solide veteraner kombinert med unge studenter, ikke bare fra Italia, men Bonati har også invitert med studenter fra noen av de universitetene han gjesteunderviser ved.

Det er i hovedsak skrevet musikk vi får høre. Men i solistdelene er det åpninger for mye improvisasjon, noe vi får fra flere av musikerne.

Når man lytter til verket, er det som om man igjen sitter med en utsøkt lunsj på en av byens mange fortausrestauranter. Og selv om vi ikke får den litt for typiske «mascho»-musikken man ofte får fra Italia, er dette et verk som, mer enn gjerne, kan gå over i historien som et mektig og flott verk.

Bonati skriver musikk i skjæringspunktet mellom klassisk musikk og jazz, på en utmerket måte. Melodiene er (nesten) romantiske, og vokalen til Giulia Zaniboni passer perfekt som historieforteller. Og selv om jeg ikke forstår ett ord av hva hun synger, så er de enkelte delene forklart på engelsk i coveret.

Jeg synes dette er blitt en utmerket plate man kan nyte i fred og ro, og det er bare å lukke øynene og drømme seg tilbake til en varm sommerdag under en parasoll på en uterestaurant i et smug i Parma, og la de 18 musikerne og Roberto Bonati sette i gang reiselysten.

Jan Granlie

Roberto Bonati (b, cond), Giulia Zaniboni (v), Mario Arcari (oboe), Marco Ignoti (cl), Riccardo Luppi (ss, fl), Simon Andreas Fredheim Folkvord (as), Simon Herberholz (ts), Michael Gassmann (tp, flh), Benjamin Löfgren (tp, flh), Fabius Mey (tb), Finn Henrik Stamer (vio), Ingrid Berg Mehus (vio), Paolo Botti (viola), Gregorio Buti (c), Luca Persiballi (g), Tommaso Salvadori (vib), Andrea Grossi (b), Roberto Dani (dr)

Skriv et svar