Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RØGSIGNAL

«Bodies»
DANISH DESERT RECORDS

I Danmark har det de senere årene, kommet noen band innenfor jazzsjangeren som vi her på salt-peanuts.eu mer regner som lounge-band enn rene jazzband. Et av disse, som har fått stor oppmerksomhet i landet er bandet Girls in Airports, og jeg fikk litt følelsen av dette bandet da jeg satte på Røgsignals nye plate første gang.

Men det endret seg fort. Røgsignal er et band som har godt og vel ett ben i rocken, mens det (nesten hele) andre benet står plantet i den nyere jazzen.

Bandet består av Jacob Lauritsen (rhodes og synth), Henrik Lauritsen (b, b-synth), Jonas Møller Andreassen (dr, perc), Nikolaj Bugge (g), Anders Boll (synth) og Frederik Sakham (b). Bandet holder til på Jylland, og skulle derfor tradisjonelt ha store problemer med å bli akseptert i hovedstaden. Men hovedstads-hipsterne bør se gjennom fingrene med at bandet kommer fra fastlandet og man bør legge vekk betegnelsen «bonderøv» når det gjelder musikken til Røgsignal, for dette er storbymusikk, som passer like godt på Nørrebro og Vesterbro som i Aarhus.

Låtene er, så vidt jeg har forstått, laget av bandet i fellesskap, og musikken fungerer fint i en helhet, og den følger godt opp debutplaten «Pletter på solen» som kom i 2016.

Musikken er riktignok i stor grad synthbasert, med masse indie-beats og svevende landskap, som har inspirasjon både fra David Sylvian, Brian Eno og Philip Glass, men de har hele veien sin egen personlighet, som er verdt å låne øre til.

Dette er ikke den musikken jeg lytter mest til når jeg sitter hjemme og skal finne en godbit i samlingen. Men det spiller ingen rolle. Selv jeg kan høre at denne musikken har kvaliteter i seg, selv om mjeg noen ganger synes det går litt over «stokk og stein».

Bandet har holdt på med planleggingen av sitt andrealbum i et års tid, hvor liveopptak er kombinert med et arsenal av gamle synthesizere, gitarer, perkusjon og strykere. Anders Boll (Efterklang, Lowly m.fl) har vært en viktig del av lydproduksjonen, og hans evne til å gi musikken noe spesielt har gjort platen spennende. Men ikke slik at det blir eksperimentelt og uforståelig. Dette er derimot musikk som kan få nye og yngre lyttere til å få øynene opp for jazzen, og alt det spennende som foregår innenfor denne sjangeren.

Jan Granlie

Jacob Lauritsen (rhodes og synth), Henrik Lauritsen (b, b-synth), Jonas Møller Andreassen (dr, perc), Nikolah Bugge (g), Anders Boll (synth), Frederik Sakham (b)


Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.