Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROSCOE MITCHELL

«Bells For The South Side»
ECM 2494/95

Den amerikanske saksofonisten Roscoe Mitchell kjenner man kanskje best fra sine mange musikalske bidrag i Art Ensemble of Chicago, hvor han fremdeles er medlem. Ved siden av dette usedvanlig kreative ensemblet, har han hatt sin egen karriere med en rekke plater og konserter i eget navn, pluss samarbeid med blant andre Anthony Braxton, Jack DeJohnette, Matthew Ship og Even Parker.

På hans nye plate på ECM opererer den 76-årige saksofonisten med ikke mindre enn fire forskjellige trioer. Men utfra platecoveret skal man lese nøye og grundig for å finne ut hvem som spiller i hvilke trioer på hvilke kutt. Men det spiller heller ikke så stor rolle. Vi får 11 spor, fordelt over to plater, men den lange og meditative «Spatial Aspects of the Sound» som åpning. Innspillingene er gjort i løpet av noen dager i september 2015, og jeg vil tro at det var høytidsstund hver eneste kveld disse innspillingene foregikk.

Musikken er laget til AACMs 50-årsjubileum og bakteppet er utstillingen «The Freedom Principle: Experiments in Art and Music, 1965 to Now» i Museum of Contemporary Art i Chicago.

Ved siden av Mitchell på sopranino-, sopran-, alt- og basssaksofon, fløyte, piccolo, bass recorder og perkusjon, får vi høre saksofonisten og klarinettisten James Fei, trompeteren Hugh Ragin (som har overtatt plassen til Lester Bowie i Art Ensemble of Chicago), trombonist, pianist, trommeslager og perkusjonist Tyshawn Sorey, Craig Taborn på piano, orgel og elektronikk, Jaribu Shahid (som har inntatt bassplassen i Art Ensemble of Chicaho etter Malachi Favors Maghostut) på bass, bassgitar og perkusjon, William Winant på perkusjon, tubular bells, glockenspiel, vibrafon, marimba, roto toms, cymbaler, basstromme, woodblocks og timpani, Kikanju Baku på trommer og perkusjon og Tani Tabbal på trommer og perkusjon. Og skal man dømme etter bildet fra opptaket i coveret, så var alle samlet på scenen under konserten(e).

Nå husker vi Roscoe Mitchell som en ivrig bidragsyter til mye av stoffet som Art Ensemble fremførte gjennom en lang karriere, og det er vanskelig å komme unna Art Ensemble som sammenligningsgrunnlag også for denne dobbelt-CDen.

Musikken som Mitchell skriver er uforutsigbar og spennende. Han bryr seg katten i hva som er regler eller «hipt» når det gjelder den musikken han ønsker å fremføre. Derfor er denne innspillingen blitt en forundringspakke av de helt store, rent musikalsk. Riktignok synes jeg mye av stoffet er i overkant minimalistisk og neddempet, og jeg kunne godt ønsket meg noe mer melodiøse strekk. Det holder liksom ikke bare å ta med den gode, gamle Art Ensemble-slageren «Odwalla» helt til slutt (som også var Art Ensembles avslutningsnummer).

Mye av utformingen av musikken føler jeg er overlatt til flere av de andre musikerne, og innimellom føles det som om de ikke helt har turt å «kline til» slik de kanskje har hatt lyst til. Derfor blir det en del strekk her, som ikke er altfor interessante og spennende. Særlig i siste del av første-CDen.
Men med «Prelude to the Card Game, Cards for Drums and The Final Hand», som åpner CD2, synes jeg det løfter seg med Mitchells saksofon i front sammen med Shahids bass.

Jeg føler at denne innspillingen er blitt en real konseptplate. Man har et tema man skal spille rundt, «The Freedom Principle: Experiments in Art and Music, 1965 to Now», og så har Mitchell laget en slags lang suite utfra dette temaet, med store rom for medmusikantene til å bidra med sitt, men med temaet som idégrunnlag. Det har ført til at musikken også er blitt et slags konsept, og helst skulle man ha sett utstillingen før man hørte denne musikken eller helst hatt den på øret mens man så utstillingen. Nå blir musikken litt for løs og hengende litt i luften etter min smak. Men har du sans for Roscoe Mitchell, Art Ensemble of Chicago og alt det andre musikerne i AACM har produsert opp gjennom årene, så tror jeg du vil finne mye spennende musikk på disse to platene.

Jan Granlie

Roscoe Mitchell (sopraninos, ss, as, bass-s, fl, bass recorder, perc), James Fei (sopraninos, as, cl, elec), Hugh Ragin (tp),Tyshawn Sorey (tb, p, dr, perc), Craig Taborn (p, org, elec), Jaribu Shahid (b, bass-g, perc), William Winant (perc, tubular bells, glockenspiel, vib, marimba, roto toms, cymb, basstromme, woodblocks, timpani), Kikanju Baku (dr, perc) Tani Tabbal (dr, perc)

Skriv et svar