I 2014 ble femtiårsdagen til Jan Johanssons og Georg Riedels mesterverk «Jazz på svenska» feiret med brask og bram. Tangentmester Rune Klakegg og hans mangeårige samarbeidspartner, bassisten Jan Olav Renvåg, fikk en forespørsel fra Ælvespeilet kulturhus om å gjøre «Jazz på svenska» på norsk i Porsgrunn dette jubileumsåret. Porsgrunns Dagblads forhåndsomtale av konserten finner du her.
Klakegg skriver på platecoveret at «… det kjentes ikke riktig bare å lage en litt dårligere kopi av den svenske klassikeren. … konsertdagen hadde konserten skiftet navn til ‘Jazz på svorsk’, og inneholdt like mange norske som svenske sanger». Noen utdrag fra denne konserten er lagt ut på Rune Klakeggs hjemmeside her.
De hadde det så morsomt med de norske folketonene at det måtte bli en innspilling bare med dem. «Og her er den!», sier Rune Klakegg.
Og vi svarer «… og takk for det!» Etter innspilling i Rainbow Studio i mars og mai 2015, er det blitt en sjarmerende plate, med – nær sagt selvfølgelig med slike musikanter – vakkert og spennende samspill.
Det er jo egentlig galematias å gi seg i kast med et slikt prosjekt. Snakk om å hoppe etter [Bjørn] Wirkola! Du ber nærmest om å bli slaktet i sammenligning med et klassisk mesterverk, genierklært nesten fra første stund over femti år siden. Bare det å velge tittelen «Jazz på norsk» er å be om bråk!
Men med to håndkolorerte gamle bilder med folkedrakter og folkedans, skaper coveret distanse til forbildet, med sin reiseveske med påskriften ‘Lycklig Resa’ på en minimalistisk bakgrunn. Dette er en plate som ikke skal vurderes som en imitering av forbildet, men som må vurderes på egne vegne, sier coveret.
Og når de makter å blåse nytt swingende liv i en gammel traver som «Eg ser deg utfor gluggjen», er jeg solgt. «Sjung hjerte, sjung en aftensang» fra Nordmøre – som Renvåg hadde med seg på et fillete noteark – viser til fulle at den norske sangskatten ikke står tilbake for den svenske når den utforskes av slike musikere. Og slik fortsetter det.
På det nestsiste sporet «Hesteleitar’n» stikker gutta tunga godt inn i kinnet og gir de som ser «Jazz på svenska» bak hvert hjørne fingeren. Renvågs intro åpner med en referanse til «Ack Värmeland du sköna», som gjennom Stan Getz’ eksport av den på tidlig femtitall som «Dear Old Stockholm» åpnet for å gi svenske musikktradisjoner plass i jazzen. Renvåg fortsetter deretter med et Georg Riedel-riff hentet fra «Musik genom fyra sekler»!
Etter en god latter, lander Skiensgutta trygt til minimum 19 i stil med et solid Telemarksnedslag. I form av «Niels Tallefjoren, den kaute karen», ei folketone fra Aust-Telemark. Denne er arrangert av Edvard Grieg – i «25 Norske Folkeviser og Danser», men her har de hentet den fra den opprinnelige nedskrivinga til Ludvig Lindemann.
Gjengivelsen av denne i Agnes Buen Garnås et als «54 viser og stev frå Øst-Telemark» er Klakegg & Renvågs utgangspunkt. Det var forøvrig Lindemanns opprinnelige nedskriving som også var grunnlaget for Griegs harmonisering av visa.
Det bør vel dessuten nevnes at vi allerede kjenner denne visa i «jazzikalske» arrangement. Først på Arild Andersens Nattjazz-verk «Arv» og dernest fra Dag Arnesens «Norwegian Song 2». Denne duoens versjon står seg godt – uten forkleinelse for de andre – i sammenligning.
«Og alt han bela,» heter det om han Niels, «så gjekk det bra!». Det samme kan vi si:
Og alt dei bela, han Rune og han Jan Olav, så gjekk det bra!
Johan Hauknes
Rune Klakegg, piano, Jan Olav Renvåg, bass