Den japanske skihopperen Noriaki Kasai ble født den 6. juni 1972, og er en legende innenfor japansk hoppsport. Han ble verdensmester i skiflyging i 1992, og har deltatt i til sammen 13 VM og 8 OL. Han debuterte i verdenscupen i Sapporo den 17. desember 1988, og han har 17 seire i individuelle renn i verdenscupen, første gang i skiflygingsmesterskapet, som også talte i verdenscupen, i Harrachov 22. mars 1992. Hans siste verdenscupseier kom i Kuusamo i Finland den 29. november 2014, hvor han delte seieren med sveitsiske Simon Ammann. Med seieren i Kuusamo ble han historiens eldste vinner i verdenscupen i skihopping. Han deltok i olympiske leker for sjuende gang i Vinter-OL i Sotsji i 2014, og tok sølv i stor bakke og var med på å ta bronse i laghopp, sammen med Reruhi Shimizu, Taku Takeuchi og Daiko Ito, og han deltok i sitt åttende OL under Vinter-OL i 2018. Han har bakkerekorder i Lierberget utenfor Hamar (sammen med Stian Kvarstad) og i HS108-bakken i Adlerschanzen i Hinterzarten.
Kasai er en skihopper mange ble begeistret for. I sin gule hoppdress har han holdt på med denne ekstremsporten lenger enn de fleste, og han er en av disse idrettspersonlighetene som alltid markerte seg med positivt fortegn. Og mens dette skrives, tikker det inn en melding på Dagbladet, om at den godeste Norioki Kasai vil satse på enda en sesong i verdenscupen – 51 år gammel.
Endre Ruset er en av de mange som har latt seg inspirere av Kasai opp gjennom årene. Ruset kommer fra Molde, og er forfatter som debuterte som lyriker i 2001. Og i Molde finnes det adskillig større interesse for skihopping enn Jo Nesbøs låt «90-metersbakken» som fór som en farsott over landet da Di Derre kom med sin debutplate Den derre med Di Derre (1993). Fra Molderegionen hadde man, for en del år siden store skihoppere fra Hjelset-Fram, og de fleste husker nok storhopperen Ingolf Mork, med sin karakteristiske hvite og blå hjelm. Omtrent samtidig hadde vi Jan Olav Roaldset, og senere kom Johan Remen Evensen og satte sitt preg på den norske skihistorien.
Og nå har Endre Ruset gjort plate med en solid hyllest til Noriaki Kasai, sammen med trompeteren Stian Omenås og pianisten Jon Balke.
Og det er en spennende utgivelse de har gjort, selvsagt på hvit vinyl med rød «midtsirkel», som det japanske flagget, og i det Ruset åpner med «Noriaki på / bommen, gul drakt / i år også», så ser vi Noriaki på toppen av bakken. Retter på brillene, smiler, og sjekker at bindingene sitter slik de skal, før han setter utfor til stor jubel fra publikum. Diktene blir kommentert på fortreffelig måte av Omenås og Balke. Omenås med mye reverb i trompeten, og Balke alltid «på» med nydelig pianospill. Og tekstene til Ruset er hele veien treffende for hvordan Kasai hoppet, som han sier: «Himmelen spenner / buen. Nariaki / blir en pil».
Og samspillet mellom Omenås, som også trakterer perkusjon, glassboller, harmonium, klokkespill med mer, og Balke er fremragende. Balke vet akkurat når og hva han skal legge ned av akkorder og kommentarer, til nøyaktig riktig tid, og det absolutt rette valget når det gjelder pianist til dette prosjektet.
Men det er Ruset sine tekster og Omenås sitt spill på «alle strenger» som fascinere mest ved platen. Vi kjenner Omenås fra forskjelliggge, musikalske prosjekter tidligere, så som Skarbø Skulekorps, men jeg synes han tar mange skritt videre inn i det kreative på denne platen.
Er du det minste interessert i hoppsport, så skal du skaffe deg denne utgivelsen, eller få med deg trioen på konsert. Det er spennende musikk, samtidig som denne hyllesten til den japanske skihopperen må være noe av det beste en skihopper kan tenke seg, ved siden av et OL-gull.
Jan Granlie
Endre Ruset (poetry), Stian Omenås (trumpet, percussion, glas bowles, harmonium, glockenspiel), Jon Balke (piano)