Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RYAN KEBERLE’S COLLECTIV DO BRASIL

«Considerando»
ALTERNATIVE SIDE RECORDS

Det som startet som den amerikanske trombonisten Ryan Keberles brennende kjærlighet til brasiliansk musikk, har blomstret opp til noe langt dypere og mer varig. Considerando, trombonistens andre album med det São Paulo-baserte Collectiv do Brasil, bekrefter at det har opparbeidet seg er godt forhold mellom musikerne.

Dette er et dypdykk i sangboken til Edu Lobo, den innflytelsesrike komponisten, gitaristen og vokalisten, som fortsatt holder det gående, selv om han straks er 80 år, og musikken bygger bro mellom bossa nova-æraen med 1970-tallets blomstring av MPB(música populær brasileira).

Keberle er en strålende trombonist, som fikser det meste innenfor den improviserte musikken, også den brasilianske, og på platen har han fått med et stjernelag av brasilianske musikere med pianisten Felipe Silveira, bassisten Felipe Brisola og trommeslageren Paulinho Vicente. De fleste komposisjonene er gjort av Edu Lobo, men vi får også to komposisjoner av Keberle, og en fra Paulinho Vicente, pluss at de avslutter med Lennon/McCartneys «Blackbird».

Og den som har nese for teknisk og fint trombonespill og brasiliansk musikk, vil nok ha en del å hente på denne innspillingen. De tre brasilianerne har fått denne musikken inn med morsmelka, og vet akkurat hvordan de skal spille den uten at de tar all oppmerksomheten fra hovedpersonen.

For det er uttvilsomt Keberle som leder an i de ti komposisjonene, og det ville overraske meg mye om ikke dette ble en storselger i de brasilianske miljøene i USA og i Brasil. For Keberle er en utmerket trombonist, som bringer med seg sin erfaring fra jazzen i USA inn i selskapet, og spiller strålende gjennom hele innspillingen.

En fin tromboneplate med fire utmerkede musikere, hvor musikken aldri blir kunstig eller tilgjort. Og jammen er det mulig å gjøre «Blackbird» til en brasiliansk låt også.

Jan Granlie

Ryan Keberle (trombone), Felipe Silveira (piano), Felipe Brisola (bass), Paulinho Vicente (drums)

Skriv et svar