Den svensk/norske trioen Rymden tok, mer eller mindre, over der Esbjörn Svensson Trio (e.s.t.) avsluttet. Etter Esbjörn Svenssons tragiske drukningsdød den 14. juni 2008, var det stille fra de to andre i trioen, bassisten Dan Berglund og trommeslageren Magnus Öström i relativt lang tid, før de fikk med seg den norske pianisten Bugge Wesseltoft på prosjektet Rymden. Og siden da har de på mange måter videreutviklet musikken til e.s.t. og, kanskje også, videreført Svenssons musikalske ideer. Dette har ført til at trioen har blitt ett av de mest ettertraktede og beste piano/bass/trommer-trioene i Europa. Og å værer på konsert med de tre er alltid en stor fryd.
Det norske KORK (eller Kringkastingsorkesteret), har i mange år vært nedleggingstruet. Men i likhet med det danske radiostorbandet (DR Big Band), etter at de fikk norsk direktør, har de søkt seg ut fra innspillingsstudioet og søkt samarbeid med en rekke mer eller mindre populære ensembler og artister, for å vise seg fram for folket.
Og nå har KORK funnet sammen med Rymden. Og selv om jeg ikke har hørt alle samarbeidsprosjektene til «underholdningsorkesteret» KORK, vil jeg hevde at samarbeidet med Rymden vel må være ett av de mest vellykkede de har involvert seg i.
Nå er det jo ikke noe nytt at større ensembler av KORKs merke, søker seg til andre musikkformer enn det «klassiske», og samarbeider med artister og ensembler innenfor andre musikalske sjangere. Men sjelden har jeg hørt et bedre samarbeid enn det vi får på denne innspillingen. Her er det ikke to forskjellige musikalske retninger som møtes og forsøke å gjøre noe nytt sammen. Et samarbeid som ofte ender opp i en litt kjedelig hybrid som enten blir at en artist eller et band som får fyldig bakgrunn, eller artister som skal forsøke seg innenfor det mer klassiske. Her synes jeg arrangørene Helge Sunde, Henrik Nordström, Johan Lindström, Per Mårtensson, Lars Erik Gudim og Karl-Johan Ankarblom har klart å gjøre komposisjonene til Rymden til noe mye mer enn bare en jazztrio med stort komp.
Og de tre musikerne i Rymden er utvilsomt blant de beste vi har. Bugge Wesseltofts lyriske spill, samtidig som han er et rytmisk unikum, Berglunds «staute» bass-spill og Öströms presise, men samtidig lekne trommespill, er en egen historie i seg selv, og i de 10 komposisjonene vi får servert i dette opptaket som er gjort med publikum til stede i NRK Store Studio, fra 11. februar 2022, får vi alle fasettene av Rymden, både det lyriske, som for eksempel i Wesseltofts «Sender», i Berglunds «Söndan» og i Öströms «My Life In A Mirror», mens de «peiser» godt på i de andre. Og når de avrunder med Öströms «Free As A Bird», har vi fått være med på en nydelig, musikalsk reise, som de bør sendes ut på veien til de store festivalene for å fremføre gang på gang.
Nå har jeg egentlig aldri vært overbegeistret over jazzmusikere som samarbeider med symfoniorkestre. Men det samarbeidet vi har får være med på, overbeviser meg om at det er fullt mulig, bare man har de rette musikerne, det rett orkesteret og arrangører som forstår hvordan dette kan gjøres. Og det spiller ingen rolle om vi har hørt komposisjonene i trioformat tidligere. Her blir det ny kunst av de gode komposisjonene. Strålende!
Jan Granlie
Bugge Wesseltoft (p, keys), Dan Berglund (b), Magnus Öström (dr, elec), KORK (Kringkastingsorkesteret)