Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SAMO SALAMON | HASSE POULSEN

«String Dancers»
SAZAS

Den danske gitaristen Hasse Poulsen er en musiker med mange ideer og tanker i hodet. Det har ført til en rekke plater med svært forskjellige utgangspunkt og, blant annet, hans serie med enqueter på salt peanuts* under samlebetegnelsen «The Man They Call Ass», hvor han filosoferer om det å være en skapende musiker og kunstner.

Gitaristen Samu Salamon er en av Europas mest talentfulle gitarister de senere årene. Han har de senere årene vært å høre med de en rekke musikere både fra Europa og USA, så som Paul McCandless, John Hollenbeck, Arild Andersen, Tom Rainey, Tim Berne, Gerald Cleaver, Tyshawn Sorey og en haug med andre. Og å få han på plate med danske Poulsen, har vært et lykketreff.

I pandemiperioden i juni og juli 2020, produserte de to denne duoplaten med akustiske gitarer, og selv om musikken ligger et stykke unna samarbeidet vi har hørt John McLaughlin har gjort med andre gitarister, så dukker han opp innimellom mens jeg lytter meg gjennom platen.

Vi får 12 komposisjoner, som enten er gjort av Poulsen eller Salamon, eller de to sammen, og for den som er «blodfan» av den akustiske gitaren og hva den kan utføre innenfor jazzen, er dette en innspilling du skal sjekke ut.  For hele veien gjennom får vi her et utsøkt og tett samarbeid, hvor Salamon trakterer 6- og 12-strengs gitar, mens Poulsen lar det bli med 6-strengeren. Og begge kommuniserer nærmest perfekt og veksler på å lede an, om det være seg Salomons eller Poulsens komposisjoner. Og i de låtene de har laget sammen, improviserer de gjennomgående fint sammen hele veien.

Komposisjonene har god variasjon, og i motsetning til noen av platene og konsertene med McLaughlin og hans venner, hvor det har vært viktig å overgå hverandre i teknikk og hurtighet, hviler det en kontrollert ro over denne duoinnspillingen som jeg liker. Og det tekniske er, så vidt jeg kan høre, utmerket gjennom hele platen.

Jeg har nå hørt Poulsen både som countrysanger, freejazzmusiker og i et mer avdempet uttrykk. Og nå får vi han sammen med den utmerkede kollegaen Sama Salamon, og resultatet er blitt strålende.

Jan Granlie

Samo Salamon (g), Hasse Poulsen (g)  

Skriv et svar