Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SATOKO FUJII ORCHESTRA NEW YORK

«Entity»
LIBRA RECORDS 214-058

Den japanske pianisten Satoko Fujii er en svært aktiv plateartist. Det året hun fylte 60 år, ga hun ut en plate hver måned, og nå, noen måneder senere, fortsetter hun uten nevneverdig opphold.

Denne gangen er hun i New York, hvor hun opererer med sitt New York-band bestående av 13 musikere som beveger seg friskt ut i den moderne «storbandjazzen», uten å sjele fra tidligere tider og helter. Og foruten Fujii, som lar pianoet være denne gangen, men har nok med å dirigere orkesteret, møter vi Nels Cline på gitar, Ches Smith på trommer, Joe Fiedler og Curt Hasselbring på trombone, Oscar Noriega og Briggen Kraus på altsaksofoner, Ellery Eskelin og Tony Malaby på tenorsaksofoner, Andy Laster på barytonsaksofon, Herb Robertson, Natsuki Tamura og Dave Ballou på trumpet og Stomu Takeishi på bass i fem komposisjoner der Fujii har laget grunnrissene, samt forsøkt å arrangere for dette stjernelaget av «frittgående» musikere.

Her på salt peanuts* har vi etter hvert anmeldt en rekke av Fujiis plater, og jeg synes ofte at fellestrekket har vært at jeg savner de sterke komposisjonene. Og det synes jeg til dels også gjelder her. Hun har alliert seg med kanskje noen av de fremste innenfor den «frittgående» jazzen i USA, så ferdighetene hos musikerne er det overhodet ingenting å si på. Heller ikke kan man innvende noe på soliene de fleste av musikerne serverer i løpet av de fem komposisjonene. Best synes jeg det låter i andresporet «Flashback», hvor flere av musikerne leverer fine solier og hvor ensemblespillet i den litt krevende komposisjonen, utføres på best mulig måte. Men det er noe med komposisjonene som ikke etterlater seg nevneverdige «fingeravtrykk», noe storbandhelter som Duke Ellington, Count Basie, Gil Evans, Misha Mengelberg med flere gjorde så sterkt.

Men er du en stor tilhenger av «frittgående» jazz for stort ensemble, så skal du ikke la Fujii stå uprøvd. For det musikerne leverer gjennom de fem relativt lange komposisjonene er formidabelt. Og jeg kunne mer enn gjerne hørt dette bandet i levende live på en litt sliten klubb ett eller annet sted. For det er i nærkontakt med musikken, dette fungerer best.

Jan Granlie

Satoko Fujii (dir), Nels Cline (g), Ches Smith (dr), Joe Fiedler (tb), Curt Hasselbring (tb), Oscar Noriega (as), Briggen Kraus (as), Ellery Eskelin (ts), Tony Malaby (ts), Andy Laster (bs), Herb Robertson (tp), Natsuki Tamura (tp), Dave Ballou (tp), Stomu Takeishi (b)

Skriv et svar