Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SCHLIPPENBACH TRIO

«Warsaw Concert»
INTAKT CD 275

Trioen Alexander Von Schlippenbach, Evan Parker og Paul Lovens, er en av Europas ledende og lengstlevende trioer innenfor den europeiske frijazzen. «Warsaw Concert» er deres fjerde utgivelse på INTAKT Records, og nok en gang får vi en strålende forestilling i frijazzens landskap.

Vi får to låter, «Warsaw Concert» som varer i 51 minutter og 46 sekunder, og den er ikke ett sekund for kort. Deretter får vi den relativt korte «Where is Kinga», som muligens var ekstranummer under konserten på Ad Libitum-festivalen i Polen den 16. oktober 2015.

For en drøy uke siden gjestet trioen København, og jeg fikk benket meg til i Koncertkirken for å høre et utsøkt sett med de tre. Der konkluderte jeg med følgende i min anmeldelse på salt-peanuts.eu: «De tre som trio opptrer nærmest som trillinger. De kjenner hverandre ut og inn, og vet akkurat hva de andre tenker til enhver tid. Men hvis man skal trekke fram noen av de tre denne kvelden, så må det nok bli Paul Lovens. Tøffere trommespill er det år og dag siden sist jeg hørte».

Når man hører en trio som dette, hvor alle tre er så til de grader samkjørte, så er det utrolig vanskelig å sammenligne med tidligere plater eller konserter. De gjør aldri det samme hver gang, men en ting kjennetegner konsertene og platene, Alexander Von Schlippenbach nære forhold til Thelonious Monk. Og selv om hans pianospill hele tiden er hans eget, så dukker det innimellom opp korte strofer og antydninger man kjenner igjen fra Monk.

Saksofon Evan Parker er en musiker som hele tiden improviserer variert og fint, uten at man noen gang kan si at han spilte akkurat de samme frasene sist man hørte ham. Hans teknikk er strålende, han kjenner hornet (i dette tilfellet tenorsaksofonen) ut og inn, og han er en mester i å skape felles forståelse og samspill med andre musikere.

Og til høyre på scenen, med verdens laveste trommesett, sin hvite skjorte og sitt sorte slips, sitter Paul Lovens med sine trommer. Og det han gjør på trommer er nesten ut av denne verden. Han har lenge vært et forbilde for de fleste andre trommeslagere som beveger seg inn i denne formen for jazz, og hans spill overgår de fleste.

Og sammen fungerer dette perfekt. Det er en kommunikasjon som enhver politiker vil misunne dem, de skaper en utrolig musikk sammen, og hele tiden er musikken utadrettet og åpen, slik at de trekker lytteren inn i musikken på en fremragende måte.

Et mesterverk av en live-innspilling, og en plate det bare er å skaffe seg!

Jan Granlie

Alexander Von Schlippenbach (p), Evan Parker (ts), Paul Lovens (dr)

Skriv et svar