Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SCOTT HAMILTON

«Classics»
STUNT RECORDS, STUCD22032

Den amerikanske tenorsaksofonisten Scott Hamilton ble født den 12. september 1954, og er en musiker som holder seg trygt og godt innenfor swing- og mainstreamjazz. Han ble født i Providence, på Rhode Island, USA, og begynte å spille tenorsaksofon da han var 16 år. I 1976 flyttet han til New York City og spilte med Benny Goodman på slutten av tiåret. Oftest har han vært leder for egne band, men han har også jobbet med Ruby Braff og Warren Vache. Han spilte inn sitt første betydelige jazzalbum som leder i 1977. Samme år fortsatte han med å spille inn sitt første album for Concord, som han samarbeidet med en lang periode, hvor han også var medlem av Concord Jazz All Stars. Han akkompagnerte vokalisten Rosemary Clooney i studio og på flere turneer i 10 år. I løpet av 1980-tallet turnerte han i Japan, Sverige og Storbritannia og opptrådte på Grande Parade du Jazz i Nice, Frankrike. På 90-tallet flyttet han til London og dannet en kvartett med John Pearce, Dave Green og Steve Brown, og i 2007 gjorde han en gjesteopptreden på Brecon Jazz Festival, hvor han spilte med Humphrey Lyttelton og hans band. En del av denne konserten ble vist på BBC Four som «Humphs Last Stand», en hyllest til Lyttelton etter hans død i 2008. Senere jhar han samarbeidet blant annet med den norske vokalisten Karin Krog på Stunt-utgivelsen «The Best Things In Life», og han har samarbeidet med tenorsaksofonkollega Jesper Thilo, og han har gjort platen «Swedish Ballads… & More» og «Danish Ballads & More».

Nå møter vi han sammen med de skandinaviske musikerne han har spilt mest med, nemlig den svenske pianisten Jan Lundgren, den svenske bassisten Hans Backenroth og den danske trommeslageren Kristian Leth. Og vi får ni komposisjoner, hvor flere er kvartettens versjoner og bearbeidinger av klassiske stykker, men som i denne sammenhenger er mainstreamjazz av beste merke.

Og de starter med «I Think Of You», som er basert på det andre temaet av Sergei Rachmaninoffs Piano Cocert No. 2 in C minor op.18. Og derfra og ut får vi solid og fint spill av en tenorsaksofonist som vet akkurat hvordan denne musikken skal spilles uten at det blir kunstig eller tilgjort. Hamilton er en utmerket tenorsaksofonist i den amerikanske tradisjonen som ikke gjør noe for å virke moderne eller «hip», men som gjør fine og «vettuge» improvisasjoner over de klassiske temaene. Og fjerdesporet, Pyotr Tchaikovskys «Theme from Swan Lake», som mange i Norge kjenner fra NRKs årlige påminning om fjellvettsreglene får påskeferien. Men som her får en original og fin versjon, som swinger såpass upåklagelig at man nesten får lyst til å snøre på seg skiene og sette til fjells.

Og Hamiltons musikalske følge er av aller beste merke. Jeg kan nesten ikke tenke meg noen nålevende musikere som takler denne musikkstilen bedre enn Lundgren, Backenroth og Leth. De er det perfekte komp til Hamilton, samtidig som de bidrar med en rekke fine solier. Og når de avrunder med Frédric F. Chopins «Skymning», har de fire gitt oss en stund med vakker musikk, selv om flere av låtene tar utgangspunkt i musikk skrevet av russiske komponister, som vi velger å akseptere i denne sammenhengen, siden de vel ikke har hatt stort de skulle ha sagt i russernes krig mot Ukraina. Men jeg måtte tenke gjennom problemstillingen flere ganger, før jeg tok beslutningen å anmelde albumet. Og jeg er temmelig sikker på at musikerne på platen liker krigen like lite som undertegnede gjør.

Vi får heller be Putin TA SEG SAMMEN, og la disse fire musikerne spre musikken sin ut i de store rommene i Kreml fra denne platen, så kan det hende Putin og hans lakeier kommer på bedre tanker.

Jan Granlie

Scott Hamilton (ts), Jan Lundgren (p), Hans Backenroth (b), Kristian Leth (dr)

Skriv et svar