Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SEBASTIAN HAUGEN-MARKUSSEN

«Skarvesteinen»
MAGNOLIA JAZZBAND MJB12

Den norske bassisten Sebastian Haugen-Magnussen gjør med platen «Skarvesteinen» sin platedebut under eget navn. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole som jazzbassist og musikkpedagog, og har de senere årene bidratt på en rekke plateutgivelser, med såpass forskjellige konstellasjoner som Magnolia Jazzband, Guro von Germetens Schwindelfrei Orchestra, Anja Eline Skybakkmoen og Rydin. Men sånn er det vel når man skal livnære seg som frilanser. Man må kunne steppe inn der det er bruk for en.

På «Skarvesteinen» har han selv gjort alle komposisjonene, og det starter med en bass-solo som kun akkompaneres helt mot slutten av litt vokal. Dette er en vakker melodi som gir et godt bilde på Haugen-Markussens ferdigheter.

I andrelåta «Fyret» kommer også deler av bandet med, og på resten av platen hører vi tenorsaksofonisten Anders Lønne Grønseth, vibrafonisten Anders Kregnes Hansen, gitaristen David Aleksander Sjølie trommeslageren Tore Sandbakken og pianisten Kjetil Jerve.

I «Fyret» synes jeg musikken blir litt for oppjaget, og det virker litt som at alt skal med, og at alle skal få vise seg fram, i alle fall Grønseth og Jerve, noe som ikke gavner låta. Her burde de kanskje tatt det litt roligere i svingene, og ikke kjørt på som hadde de fanden i hælene.

I tittellåta «Skarvesteinen» tas det hele ned, og vi får en slags følelse av en lat dag på «Skarvesteinen», hvor sola skinner, bølgene skvulper mot sandstranda, og man har funnet seg en skygge under et tre, hvor man kan nyte et glass kald drikke. Her liker jeg spesielt Jerves pianosolo, som har en del Ketil Bjørnstad i seg, før vi får «Lundeleik», muligens tilegnet lundefuglen (så da kan vi fastslå at Skravesteinen ligger et stykke nord i landet), og er en fin svevende låt hvor man nærmest kan se lundefuglen sveve over bølgene.

Og slik fortsetter det. Med «Nordlys», som jeg synes beskriver det unike lyset på himmelen der nord fint, Måltind» og «Yttersida», før de avslutter med «Psalme», hvor Sebastian skriver: Sol her nord. Lavt på himmelen. Slik som oss. Og akkurat slik høres også denne låta ut. Vakkert!

Alle låtene har med kysten å gjøre, og ikke vet jeg om sjøkartet som er innercoveret er reelt eller noe Sebastian selv har funnet på, men det spiller ingen rolle. Her finner vi alle låttitlene godt spredt utover øya «Skarvesteinen». Og selv om jeg ikke er noen kartleser eller orienteringsløper, så synes jeg dette ser ekte og fint ut. En god idé.

Og platen inneholder flere godbiter, med førstelåta «Storskaden» og avslutningen «Psalme» som de absolutte høydepunktene. Her spiller både Jerve og Sebastian strålende. Innimellom blir vi litt for ofte sittende i andre tanker, noe som betyr at alt ikke er like spennende, og jeg har litt problemer med tonen i tenorsaksofonen til Grønseth. Det blir litt for lite personlighet i det, selv om han teknisk er briljant.

Jan Granlie

Sebastian Haugen-Markussen (b), Anders Lønne Grønseth (ts), Anders Kregnes Hansen (vib), Kjetil Jerve (p), David Aleksander Sjølie (g), Tore Sandbakken (dr)

Skriv et svar