Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SEBASTIAN

«Sange til Drømmesenariet»
PLAYGROUND PGMOK453CD

Jeg må innrømme at vokalisten og låtskrivereren Sebastian, har vært en av mine danske favoritter gjennom en rekke år. Når han gjorde tittellåta til filmen «Ikke alene Danmark», og sangen «Du er ikke alene» var jeg solgt. Likeledes må jeg innrømme at hans samarbeid med Sissel Kyrkjebø og låten «Vårvise» er en perle, og opp gjennom årene og platene, har alltid lydbildet vært strålende på Sebastians plater, gjerne ved hjelp av en og annen jazzmusiker, og nesten alltid med Alex Riel bak trommene.

Siden debuten, «The Goddess» i 1971 og fram til i dag, har han før denne gjort hele 50 plater, og siden 2011 har man spekulert på om det ville komme noe mer fra trubaduren, eller om han var fornøyd med 50 innspillinger.

Mange av innspillingene er riktignok soundtracks til musikaler og teateroppsetninger, men hvis du sjekker ut plater som «Stjerne til støv» og «På vulkaner», så forstår du hva jeg mener med god lyd, gode melodier og noe særpreget dansk.

Hans nye plate «Sange til Drømmesenariet» består av en CD og en DVD. CDen inneholder 12 spor, som alle er skrevet av Knud Torben Grabow Christensen, eller Sebastian, som er hans kunstnernavn.

Fremdeles skriver han fantastisk gode låter, som passer perfekt til hans stemme. Men allikevel synes jeg det er noe med lydbildet som er litt mer ullent denne gangen. Han har alliert seg med en rekke musikere som bidrar der det trengs, og i den lange rekken finner vi både Carsten Dahl (perkusjon), Palle Mikkelborg (trompet), Helen Davies (harpe) og Steen Rasmussen (keyboards). Foruten dette har han med en rekke musikere som har spilt med Sebastian i lengre tid, pluss noen nykommere.

Hele veien får vi dette helt spesielle som karakteriserer Sebastian og hans veldig danske lynne. Og når man bare venner seg til at lydbildet er litt annerledes enn tidligere, så vokser platen til å bli en perle.

Dette er en innspilling langt fra det vi pleier å skrive om på salt-peanuts.eu, men det bryr jeg meg ingenting om. Dette er rett og slett en fin plate, hvor en av Danmarks beste artister gleder oss med vakker musikk. Hør for eksempel på låta «Sangen om barmhjertighed» som er arrangert av Palle Mikkelborg, hvor Sara Grabow synger nesten usigelig vakkert sammen med Sebastian, og Palle Mikkelborgs trompet kommer smygende. Vakrere kan det nesten ikke bli! Eller den enkle «Farvel Josephine» som ligger tett på Bob Dylans «The Time They Are A Changing».

Jan Granlie

Sebastian (v, g, ukulele, keys), Perry Stenbeck (g), Gustaf Ljungren (laps teen mandog, vh, altcor), Steen Rasmussen (keys, p), Michael Friis (b, toyp), Klaus Mentzer (perc), Carsten Dahl (perc), Palle Mikkelborg (tp), Helen Davies (harp), Nils Henriksen (g), Gry Harrit (backgroundv), Misen Groth (background v), Nanna Øland (background v), Katrine Muff (background v), Sara Grabow (background v), Catriona Finnegan (c), Daniel Sledzinski (viola), Sabina Kolodziej (vio), Martyna Kuplinska (vio)

Skriv et svar