Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SÉRGIO CAROLINO

«Below 0»
CLEAN FEED, CF594CD

Den portugisiske tubaisten Sérgio Carolino kommer fra Alcobaça, og begynte sine studier ved Escola de Música da Banda de Alcobaça, hvor han etter et kort forsøk på å spille fagott byttet til tuba. To år senere ble han tatt opp på musikkskolen ved National Conservatory of Lisboa, og han fortsatte studiene ved Geneva Conservatory of Music i Sveits, med professor Pierre Pilloud (solotubaist i Orquestra da Suisse Romande, og kammermusikk med professor Kurt Sturzenegger. I løpet av læretiden deltok han på flere «master classes» med professorene Roger Bobo, Mel Culbertson, Shmuel Hershko, Gene Pokorny og Harvey Philips. Han viste stor nysgjerrighet og evne til å utforske ulike musikalske sjangre og språk, etter å ha spilt både klassisk og samtidsmusikk, beveget han seg mer og mer over mot jazz og mer eksperimentell improvisert musikk.

Carolino har de senere årene vært en ettertraktet gjest som orkestertubaspiller, solist, i kammermusikk og i egne prosjekter, samt som lærer. Han har spilt på en rekke musikkfestivaler og underviser som gjest på de mest prestisjefylte konservatoriene og universiteter rundt om i verden. Han har satt spor etter seg på universiteter og konservatorier i Spania, Frankrike, Sveits, Finland, Belgia, Nederland, Slovakia, Tyskland, Tsjekkia, Ungarn, England, Østerrike, Australia, USA, Norge, Thailand, Peru, Brasil, Japan, Luxembourg, Tyrkia, Singapore, Island, Italia, Kina , Argentina, Slovenia og Sverige, og han har planer om å komme seg til Hong Kong, Mexico og Sør-Korea i nær framtid.

På soloinnspillingen «Below 0» møter vi han solo på det relativt særegne tubainstrumentet lusofone, Dette er en tuba som kan se ut som en kombinasjon av en ventilbasun og tuba, og er et monster av et instrument, som med den rette utøveren, gir oss original, superb og ytterst spennende musikk i det lavere registeret, samtidig som Carolino, med sin enorme teknikk og spillemåte, nesten kan høres ut som et helt tubaorkester alene.

Lusofon – eller lusofoni er, i følge Store norske leksikon, betegnelsen for ideen om portugisisk som et fellesspråk i en større sammenheng, altså fellesskapet av kulturell, sosial og politisk karakter mellom Portugal og landets tidligere kolonier. Ordets første ledd refererer til guden Bacchus’ sønn Lusus, som ifølge legenden skal ha grunnlagt Portugal (Lusitania). Derfor er det helt på sin plass at dette særegne instrumentet har fått navnet lusofone – og den utgaven Carolino spiller på har fått navnet «Lucifer».

Vi får et improvisert strekk på drøyt 30 minutter, hvor Carolino spiller mot og med seg selv i en fantastisk oppvisning i hvordan lage spennende musikk i modernitetens tegn på den store lusofonen. Musikken er lyrisk i ene øyeblikket og heftig i neste, og man blir nærmest sittende og måpe over hva man får høre. For dette er både tradisjonelt og nyskapende. Han er en utmerket utøver av instrumentet, og musikken han lager går rett i hjerterota på lytteren.

En ytterst original og fin innspilling! Og kjenner du ikke til Sérgio Carolino fra før, bør du sjekke ut denne innspillingen, eller noen av hans mange andre utgivelser.

Jan Granlie

Sérgio Carolino (lusofone ‘Lucifer’)

Skriv et svar