Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SIGURD HOLE

«Lys/Mørke»
ELVESANG005

Den norske bassisten Sigurd Hole ville gjøre det til noe spesielt, når han skulle gjøre sin andre soloinnspilling kun for han selv og hans akustiske bass. Det kunne blitt en plate som så ut som hvilken som helst annen CD eller LP, men for det første gjør han denne gang en dobbelplate, og for det andre er coveret usedvanlig vakkert designet, med nydelige bilder fra innspillingsstedet, The Artic Hideaway på Fleinvær, sør for Bodø.

Dette er Holes andre soloinnspilling, etter «Elvesang» som kom i 2018 (anmeldt HER). I tillegg kom han med platen «Encounters», samme året, sammen med sin trio, bestående av Håkon Aase på fiolin og kantele og Jarle Vespestad på trommer og perkusjon (anmeldt HER). I tillegg har han siden 2007, da han som bassist i Eple Trio kom med platen «Made This», spilt med en rekke norske musikere som gitaristen Jon Eberson, saksofonisten Karl Seglem, trompeteren Ole Jørn Myklebust, det fine prosjektet «Lyden av Prøysen» med Helge Lien med flere, nyinnspillingen av «Østerdalsmusikk», Tord Gustavsen Trio og duo med mye mer.

I fjor gjorde han solokonsert under Moldejazz, en konsert som ble en av undertegnedes vakreste stunder under festivalen det året, og anmeldelsen fra den konserten kan du lese HER. (Vi gjør oppmerksom på at anmeldelsen er skrevet på dialekt, så den som har problemer med å forholde seg til hedmarksdialekten, kan kanskje komme til å slite litt).

Også her møter vi han kun med den akustiske bassen, og noen lyder fra naturen som ligger under i deler av prosjektet. Og selv om Hole kommer fra de dype skoger i Rendalen i Hedmark, ikke altfor langt fra grensen mot Sverige, og hvor mye av hans bakgrunn, ikke minst det folkemusikalske, kommer inn som en dominerende faktor, er det spennende å høre hvordan det litt forblåste landskapet i nord er med på å prege musikken.

Å lytte til to plater for solobass, krever sin lytter. Man skal ikke foreta seg så mye annet mens musikken strømmer ut av høgtalerne. Og musikken til Hole er også beregnet på en slags meditasjon – en form for meditasjon og ro man gjerne får når man beveger seg ute i naturen. Det være seg skogene i Rendalen eller lenger nordvest mot fjellene i Rondane eller opp mot Rørosvidda. Men samtidig aner man inntrykk han har fått under innspillingssituasjonen.

All musikken er gjort av Hole, med unntak av andresporet på andreCDen, «Himmelrik» som er Holes versjon av den tradisjonelle «Eg veit i himmelrik ei borg». Jeg forutsetter nesten at mesteparten er «skrudd sammen» der og da, i løpet av de dagene han oppholdt seg på Fleinvær, dette stedet felespilleren Susanne Lundeng har gjort kjent for det norske folk, og bassklarinettisten Håvard Lund, som står bak det fantastiske studioet og inspirasjonsstedet på Fleinvær, har gjort til et spennende sted for inspirasjon i de fleste former.

Musikken er moderne, med mye bruk av overdubbinger og lyder fra naturen, og det meste er musikk som har dukket opp der og da, og vi får to plater med deilig og avslappende musikk gjort av en tenksom bassist som har hatt en idé med hva han ville gjøre med platen.

Og når man ser at lanseringen av dette prosjektet ble gjort i selveste Carnegie Hall i New York, den 3. februar i år, så forstår vi at han mener alvor.

Hole er en strålende bassist, som i en slik soloversjon, kanskje kan sammenlignes litt med Barre Phillips. Like mye kan man kanskje «skylde på» klarinettisten David Rothenberg, som har skrevet en innsiktsfull tekst i innercoveret. For inspirasjonen til musikken kan ha mye til felles med det man har hørt fra Rosenberg opp gjennom årene.

«Lys/mørke» er blitt to fine og ettertenksomme plater, selv om andreplaten, «Mørke» er litt med dyster enn den lysere førsteplaten. Men det er slik livet er. Lyst i ene øyeblikket og mørkt i neste. Men uansett hvilket humør man er i som lytter, vil begge disse platene gi rom for ro og tanker om det man hører. Og det er ikke tvil om at dette er vakker musikk som får blodet til å flyte litt saktere, stressnivået til å senke seg og to plater som gjør livet og sjelen svært godt. Og for den som befinner seg i Oslo, og som trenger en effrektiv stressbehandling, så er det lanseringskonsert for platen på Kampenjazz i morgen, søndag.

Jan Granlie

Sigurd Hole (b)


Skriv et svar