Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SILKE RÖLLIG / BURTON GREENE

«Space Is Still The Place»
IMPROVISING BEEINGS IB39

Det ytterst frittgående plateselskapet Improvising Beeings har i løpet av det siste året sendt oss flere interessante innspillinger som har hatt tilhold innenfor den svært fritt improviserte musikken.

Derfor var jeg svært spent da jeg puttet duoplata med vokalisten Silke Rölig og pianisten Burton Greene i spilleren.Og jeg må si at jeg tror jeg så ut som et spørsmålstegn gjennom store deler av første gjennomspilling. Nå, etter å ha hørt gjennom de 13 låtene, har jeg muligens forstått litt av hva som foregår.

Musikken er spennende, og ligger både innenfor det nesten cabaretaktige og frijazzen. Röllligs stemme er svært spesiell, og jeg er ikke helt sikker på om det funker. Innimellom høres det nesten ut som hun synger surt, spesielt i de sekvensene hvor hun «trøkker til» eller i de sekvensene hvor hun nærmer seg faretruende opera, som i tredjesporet «Kinder March». Hun synger ordløst, med følger Greens piano på en helt ok måte. Han svinger mellom noe som kunne vært spilt på en cabaretscene og frijazz på en interessant måte. Innimellom blir det hele morsomt, som i Greenes «Freeboparoony», hvor han beveger seg i nærheten av både Thelonious Monk og Misha Mengelberg. Men når Röllig kommer inn, så blir det nesten ufrivillig komisk.

I låta «Hello», får vi en forståelig tekst fra Röllig, men jeg får mer og mer følelsen av å høre Olga Marie Mikkalsen når hun setter i.

På «Space (From Zodiak Suite)» bidrar fløytisten Tatjana Franzen, og på «Gemini (From Zodiak Suite)» bidrar sopransaksofonisten Heike Röllig, uten at det gjør komikken mindre. Disse to er skrevet av Silke Röllig, uten at det gjør inntrykket av henne bedre.

I det hele tatt er dette blitt en merkelig innspilling. Pianisten Burton Green befinner seg i et slags fritt improvisert Monk-land, med mye perkussivt spill, mens Silke Röllig befinner seg «in the space». Og siden tittelen er «Space Is Still The Place» så regner jeg med at hun koser seg der hun er, men på plate er jeg ikke helt sikker…

Jan Granlie

Silke Röllig (v), Burton Greene (p), Tatjana Franzen (fl), Heike Röllig (ss)

Skriv et svar