Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SINIKKA LANGELAND

«The half-finished heaven»
ECM 2377

Den norske kantelespilleren og vokalisten Sinikka Langeland har de senere årene fått innpass i ECM-katalogen, noe vi godt forstår, for selv om dette ikke er typisk ECM-musikk, så er det originalt, vakkert og intenst.

Dette er hennes fjerde innspilling på selskapet, etter «Starflower», «Maria’s Song» og «The Land That is Not».

På flere av innspillingene og turneene har hun samarbeidet med den norske saksofonisten Trygve Seim og den finske perkusjonisten Markku Ounaskari. Og at hun jobber mye med en finsk musiker er egentlig helt riktig. Det området Sinikka kommer fra i Norge, Finnskogen, inneholder mye finsk blod. Noe jeg synes man kan høre på den musikken hun lager, samtidig som hun spiller det finske strengeinstrumentet kantele.

På sin nye innspilling har hun også med bratsjisten Lars Anders Tomter, som vi kjenner bedre fra mer klassiske miljøer. Men han kommer nesten fra samme område (fra Hamar i samme fylke), og kjenner tydeligvis denne musikken godt.

I tillegg, for å gjøre innspillingen enda mer komplett og kvalitetskontrollert, så har Sinikka brukt flere tekster av den svenske Nobelprisvinneren Tomas Tranströmer, som skrev mange dikt om naturen, noe som passer perfekt til den musikken og de stemningene Sinikka legger opp til.

Sinikkas stemme er klar og ytterst overbevisende. Og i tekstene til Tranströmer, så hører vi at dette er tekster Sinikka har et sterkt forhold til, noe man hører godt i tittelsporet «The half-finished heaven», som på originalspråket heter «Den halvfärdige himlen». Det er også positiv at hun fremfører tekstene på svensk, mens de er oversatt til engelsk i coveret. Forbilledlig gjort, ECM.

Trygve Seim overbeviser også med ytterst lyrisk og vakkert tenorsaksofonspill. Det samme gjør Tomter, og kombinasjonen bratsj og tenorsaksofon gjør at man får et helt eget særpreg på musikken.

«The half-finished heaven» er blitt en ytterst vakker plate, hvor folkemusikken fra Finnskogen får nydelig følge av noen av de mest lyttende musikerne i Norden.

Sinikka Langeland gjør et par konserter i Norge nå i april, før turen går til Japan for en lengre turné.

Jan Granlie

Sinikka Langeland (kantele, v), Trygve Seim (ts), Lars Anders Tomter (viola), Markku Ounaskari (perc)

Skriv et svar