Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SLY & ROBBIE MEET NILS PETTER MOLVÆR FEAT EIVIND AARSETH AND VLADISLAV DELAY

«Nordub»
OKEH 88985406342

At det har vært en slags «våt drøm» for den norske trompeteren Nils Petter Molvær å gå i kompaniskap med det Jamaicanske «radarparet» Sly Dunbar (trommer) og Robbie Shakespeare (bass), bør være hevet over en hver tvil. Disse to «dub»-mesterne har lenge vært selve in-begrepet på et stødig komp, som med reggaen i blodet og med det nesten utrolige beatet og samspillet, har fremstått som det optimale komp for mange musikere, ikke bare innenfor en del av den nyere jazzen, men også innenfor den mer populære musikken, med samarbeid med såpass forskjellige musikere som Bill Laswell, Grace Jones, Bob Dylan, The Rolling Stones, Joan Armatrading, Gilberto Gil, Britney Spears, Paul McCartney, Peter Tosh, Simply Red, Sting, Khaled, Carlos Santana og Sinead O’Connor for å nevne noen få, er et godt bevis på. De er rett og slett blitt en institusjon i den moderne musikken, som «alle» drømmer om å spille med.

Og så har trompeteren Nils Petter Molvær fått drømmen oppfylt, og jeg tror ikke han hadde tenkt akkurat det, da han startet trompetkarrieren i Langevåg på Sunnmøre, sør for Molde i hine hårde dager.

Prosjektet «Nordub» har nå eksistert noen år, og selv har jeg hørt dem et par ganger live på festivaler. Med seg på denne innspillingen har de i tillegg gitaristen Eivind Aarset, live dub og Vladislav Delay på live dub og perkusjon. I tillegg har Endre Kirkesola (synth), Jez riley Frensh (field recording), Erik Honoré (synth, field recording) og Jan Bang (samples, brass & strings, programming, organ) bidratt der det har vært behov for det i innspillingsprosessen.

Og i løpet av de 60 minuttene og 24 sekundene dette varer, er det bare å lene seg rolig tilbake å nyte. Jeg har vært litt uenig med meg selv om hvor bra de to konsertene jeg har hørt med bandet har vært, men på plate er de helt på plass alle sammen.

Vi får verdens stødigste komp som grunnlag for svært tilbakelent vokal fra Shakespeare sammen med Molværes karakteristiske trompetspill, som hele veien høres så enkel ut, men som går rett inn i hjerterota hos lytteren. Det er mye John Hassell i Molværs spill, kanskje enda mer her enn på tidligere innspillinger og konserter vi har hørt med den gode sunnmøringen. Samtidig synes jeg hans spill på noen av sporene her, er mer leken enn tidligere, og samhandlingen er såpass bra og tett, at det er vanskelig å forestille seg at dette prosjektet kun har vart i noen få år.

Aarsets gitarspill, er som vanlig svevende og fint.. Han er en mester i å legge de lange gitarlinjer, selv om han også finner fram rocke-følelsen innimellom og leverer akkurat det han skal, akkurat der han skal, og som medmusikant må han være en drøm å samarbeide med, mens Delay, styrer live dub’en og med lett perkusjon bidrar til helheten på en fin måte.

Det er mye effekter og synthesizere involvert i lydbildet her, og en stor ære for at det sitter så bra, skal gå til de gjestende musikerne, som er med på å løfte det hele til andre dimensjoner.

«Nordub» er rett og slett blitt en nydelig plate, hvor de to Jamaicanerne høres ut til å trives godt sammen med «nordboerne». Det blir aldri slik som ofte skjer i andre prosjekter, hvor «nordboere» skal prøve å nærme seg fremmede og eksotiske stemninger, at de litt for ofte mislykkes fordi man ikke har kulturen under huden. Her passer alt perfekt sammen. Musikerne spiller strålende hele veien, og «Nordub» er blitt et helstøpt album som roper på en haug med varmegrader og en sommer fylt av stekende sol.

Jan Granlie

Sly Dunbar (dr), Robbie Shakespeare (b, g, v), Nils Petter Molvær (tp), Eivind Aarset (g, elec), Vladislav Delay (live dub, perc), Endre Kirkesola (synth), Jez riley Frensh (field rec), Erik Honoré (synth, field rec) og Jan Bang (samples, brass & strings, prog, org)

 

Skriv et svar