Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SOMI

«Holy Room: Live at Alte Oper With Frankfurt Radio Big Band»
SALON AFRICANA

Denne liveinnspillingen er et møte med vokalisten Somi, og det tyske Frankfurt Radio Big Band (også kjent som hr-Bigband). Dette er vokalistens første samarbeid med et stort orkester, etter seks innspillinger i eget navn.

Somi, som er født Laura Kabasomi Kakoma, ble født den 6. juni 1981, og er en amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller av rwandisk og ugandisk avstamning.

Hun ble født i Champaign, Illinois!, og da hun var tre år gammel, flyttet familien til Ndola, Zambia, hvor faren jobbet for Verdens helseorganisasjon. På slutten av 1980-tallet da faren hennes ble professor ved University of Illinois, kom de tilbake til Champaign, hvor Somi tilbrakte resten av barndommen. Hun gikk på University Laboratory High School og Champaign Central High School, og studerte antropologi og afrikanske studier ved University of Illinois i Urbana – Champaign. Hun tok også en mastergrad fra New York Universitys Tisch School of the Arts in Performance Studies.

Somi bygget opp sin musikalske karriere, og hun utviklet en original og hybrid musikkstil, som man valgte å kalle «New African Jazz». I 2007 spilte hun inn sitt første internasjonale album, «Red Soil in My Eyes» (Harmonia Mundi / World Village), etter at hun i 2003 gjorde debuten «Eternal Motive». «Red Soil in My Eyes», fikk mange gode anmeldelser for hitsingelen «Ingele» som befant seg på topp 10 på amerikanske verdensmusikklister i flere måneder.

I 2009 signerte Somi med det uavhengige plateselskapet ObliqSound. Hennes debut for selskapet, «If the Rains Come First» ble utgitt i USA i oktober 2009, og havnet raskt på Billboards verdensmusikklister. Her har hun med den sørafrikanske trompetisten Hugh Masekela, som i mange år var Somis mentor, som gjest på ett spor, og i mars 2011 gjorde hun sitt første live konsertalbum på Jazz Standard i New York City. Den ble utgitt på Palmetto Records i august 2011.

I 2013 signerte hun med Sony Music for å bli en av de første artistene på deres relanserte jazzmerke Okeh Records. Hennes debut på selskapet, «The Lagos Music Salon», hvor hun blant annet samarbeider med Angelique Kidjo og Common, gikk rett inn på førsteplass på US Jazz Charts, som, litt overraskende, ble fulgt av en 18 måneders sabbatsperiode i Lagos, Nigeria.

Hun er blitt kalt «den nye Nina Simone», noe Frankfurt Radio Big Band tidlig ble oppmerksomme på, og inviterte henne over Atlanterhavet for et samarbeid. Sammen på turen hadde hun med seg dirigenten John Beasley, gitaristen Herve Samb og pianisten Tiru Dodo, og den 3. mai 2019, var det klart for plateinnspilling i Alte Oper i Frankfurt, som ble fulgt opp med opptak dagen etter i Stadtstheater Kassel.

Jeg må innrømme at Somi var et relativt ukjent navn for meg, før jeg fant denne plata i postkassen. Og med to plater med «fett» storband i ryggen, skulle mye til for at ikke dette ville bli noen solide høytidsstunder i noen dager framover.

Og fra de starter med «Kadiatou The Beautiful», og til de runder av med «Holy Room», er dette en spennende reise inn i Somis musikalske verden. Somi er utvilsomt en politisk bevisst dame, som er opptatt av problemstillinger rundt innvandrere, kvinnenes stilling, rasediskriminering og afrikanske problemstillinger som fremdeles er gjeldende, kanskje enda mer nå enn for noen år siden, i USA.

Låtene, som hovedsakelig er materiale fra Somis to tidligere album, «The Lagos Music Salon» fra 2014 og «Petite Afrique» fra 2017, viser vokalisten i full blomst, uten at storbandet «går i veien» for det vokale. John Beasley har laget fine arrangementer, som aldri griper inn i vokalen eller forringer fortellingen(e). Gitaristen Hervé Samb og pianisten Toru Dodo kjenner Somi godt fra tidligere, og sammen med et ytterst velopplagt storband, blir dette pur glede.

Som sagt, har jeg aldri hørt Sumi tidligere, men det er aldri noen tvil om at vi møter en dame med relativt stor selvtillit og selvsikkerhet på disse opptakene. Hun tar tak i låtene på en overbevisende måte, mens Beasly leder storbandet gjennom de to platene på en utmerket måte.

Men innimellom synes jeg stemmen til Somi blir litt «grøtete» i livelyden. Ikke slik at storbandet overdøver henne, men jeg synes kanskje man kunne ha jobbet mer med lyden på stemmen hennes i etterkant, slik at den også hadde blitt perfekt gjengitt.

Frankfurt Radio Big Band, er et fint og ytterst profesjonelt storband. I denne sammenhengen blir det mye av musikken som beveger seg faretruende tett på jazz-rock-elementene, som jeg ikke er helt overbevist om er til musikkens beste. Kan hende er det for å komme nær de opprinnelige versjonene av låtene, men jeg tror platen hadde stått seg på et renere, akustisk storband, slik at man virkelig hadde fått høre Somi i nye omgivelser.

Selvfølgelig er det mye afrikansk inspirasjon i musikken vi får høre. Og ofte er det musikk som for oss «utenforstående» litt for ofte går i de samme rytmiske sporene, og at variasjonen blir litt for liten, og man blir litt for fort lei av å høre det for lenge av gangen. Der de låter som et «streit» storband, fungerer Somi som en utmerket jazzvokalist, og i de låtene hvor man befinner seg i det afrikanske, klarer Beasley og storbandet å gjøre musikken omtrent så autentisk det er mulig, ved hjelp av «vestlige» instrumenter.

Vi får flere gode solier fra flere av storbandets medlemmer, og bass-soloen i andrelåta, «Black Enough» er el.bass-spill av beste merke, mens trombonist Christian Jaksjø gjør en fin solo på førstesporet på den andre CDen, i balladen «Alien», og pianisten Toru Dodo avleverer en nydelig intro i den etterfølgende «Two Dollar Day».

Jeg er ikke helt med på at Somi, utfra det vi får servert på denne innspillingen, kan kalles «den nye Nina Simone». Men hun leverer fin vokal, viktige og gode tekster, og i samarbeidet med Beasley, den utmerkede gitaristen Herve Samb og pianisten Tiru Dodo, pluss et ytterst opplagt Frankfurt Radio Big Band, får vi en viktig og god plate man skal gi god tid. Og konsertene, hvor disse opptakene ble gjort, var sikkert fine komserter, for den som var tilstede og som  liker afrikansk musikk og europeisk storband i god samhørighet.

Jan Granlie

Somi (v), John Beasley (cond), Herve Samb (g), Toru Dodo (p), Heinz-Dieter Sauerborn (as, ss, fl), Oliver Leicht (as, piccolo)Stefan Karl Schmid (ts, ss , fl, cl), Steffen Weber (ts, fl, cl, bcl), Rainer Heute (bs, bcl, contrabcl), Thomas Vogel (tp, flh), Frank Wellert (tp, flh), Martin Auer (tp, flh), Axel Schlosser (to, flh), Günter Bollmann (tb), Peter Dahlgren (tb), Christan Jacksjø (tb), Robert Hedemann (btb), Hans Glawischnig ((b), Jean Paul Höchstädter (dr)

Skriv et svar