Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SONNY CRISS

«Saturday Morning»
XANADU MASTER EDITION 906086
[GJENUTGIVELSE]

Den amerikanske saksofonisten Sonny Criss, ble født den 23. oktober 1927, og døde 19. november 1977. Han var en markant bopmusiker, som egentlig aldri fikk den oppmerksomheten han hadde fortjent, selv om hans bluesy tone var markant, og hans altsaksofonspill var slepent og flott.

Han gjorde 23 innspillinger i eget navn, pluss at han gjorde plater sammen med blant andre Dexter Gordon, Wardell Gray, Charlie Parker og Chet Baker, Buddy Rich og Hampton Hawes.

På «Saturday Morning» har han med pianisten Barry Harris, bassisten Leroy Vinnegar og trommeslageren Lenny McBrowne, og innspillingen er gjort den 1. mars 1975, formodentlig en tidlig lørdag morgen.

Vi får sjuu låter, hvor de fleste burde være kjente standarder for den litt mer avanserte nerd.

Det starter med «Angel Eyes» i en tilbakelent og fin versjon, før vi får Fuller og Pozos «Tin Tin Deo», hvor musikerne er litt mer på hugget enn på førstesporet, og Criss’ altsaksofon er adskillig mer skarp og på hugget, og det er lett å høre hvor Phil Woods hentet noe av inspirasjonen fra (eller skal vi si at begge hadde Parker som inspirasjonskilde?), før vi får hans egne «Jeannie’s Knees», hvor han nesten er like tilbakelent som Johnny Hodges og «Saturday Morning», en mer personlig låt, og hvor Harris har en fin solo, Rodgers og Harts «My Heart Stood Still», med mer strålende pianospill, «Until The Real Thing Comes Along» og bonussporet (som ikke var med på originalinnspillingen), Barry Harris’ «Confusion».

Og hele tiden er det bluesen som befinner seg i førersetet. Cross sin måte å spille på varierer sterkt fra låt til låt, men hele tiden er det hans egen stemme som dominerer, selv om inspirasjonskildene er flere.

«Kompet», gjør en strålende jobb, og akkurat slik man opplevde en rekke band som trålet verden rundt på 1970 og -80-tallet, som for eksempel Eastern Rebellion, som jeg husker besøkte Molde (hvor jeg hadde min hule på den tiden) både titt og ofte.

En hyggelig plate, som fungerer både på en lørdag- og søndagsmorgen.

Jan Granlie

Sonny Criss (as), Barry Harris (p), Leroy Vinnegar (b), Lenny McBrowne (dr)

Skriv et svar