Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SONNY STITT / HANK JONES

«Legendary Studio Sessions – Cherokee»
PHONO 870272
[GJENUTGIVELSE]

Saksofonisten Sonny Stitt var en be bop-legende med et hundretalls utgivelser på CVen. Hna ble født i Boston den 2. februar 1924 og døde i Washington de3n 22. juli 1982. I Norge er han nok mest kjent for sin timeslange duell med Dexter Gordon under jazzfestivalen i 1963, mens makker, pianisten Hank Jones, ble født den 31. juli 1918 og døde den 16. mai 2010. Han var eldstebroren i Jones-klanen, som ellers besto av trompeter og orkesterleder Thad Jones og trommeslager per exelence Elvin Jones.

De to spilte sammen første gang i 1953, og på «Legendary Studio Sessions – Cherokee» har man samlet fire tidligere utgitte LP-plater på to CDer.
De platene som er inkludert er «Sonny Stitt with The New Yorkers», fra 30. august 1957, med Wendell Marshall på bass og Shadow Wilson på trommer.

Deretter følger «From Stitt in Orbit», fra februar til juni 1962, med Tommy Potter på bass og Roy Haynes på trommer, før vi får «Now!» med Al Lucas på bass og Osie Johnson på trommer. Det hele avsluttes med «Salt and Pepper», fra 5. september 1963, på kvintett med Paul Gonsalves på tenorsaksofon, Milt Hinton på bass og Osie Johnson på trommer.

Låtene som fremføres er en god blanding av kjente og mindre kjente standarder, med en overvekt av låter ført i pennen av Sonny Stitt.

Vi får 30 låter fordelt over de to platene, og hele veien er energien på toppå. Både Sonny Stitt og Hank Jones ble på mange måter litt tilsidesatt for mange andre «stjernemusikere» på sin tid, men sjekker man ut disse to platene, så finner man ut at det var dypt urettferdig.

Stitt har en relativt skarp tone, særlig i altsaksofonen, og var på mange måter arvtageren etter Charlie Parker, mens Hank Jones var gentlemanen i familien Jones. Hans sobre, swingende og lette spill, som hele veien utgjør stammen i noen strålende komp, og som understøtter solistene hele veien på en fin måte, er med på å løfte dette til himmelske høyder.

Hvis man har sans for altsaksofonjazz kombinert med fine komp, så kan dette være et album man bør skaffe seg, for her er det ikke mange hvileskjærene. Selv «Body and Soul» har fin energi og trøkk på denne plata. Anbefales!

Jan Granlie

Sonny Stitt (as, ts), Hank Jones (p), Paul Gonsalves (ts), Wendell Marshall (b), Tommy Potter (b), Al Lucas (b), Milt Hinton (b), Shadow Wilson (dr), Roy Haynes (dr), Osie Johnson (dr)

Skriv et svar