Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SPUNK

«Still Eating Ginger Bread for Breakfast»
RUNE GRAMMOFON RCD 2188

Et av de mest originale bandkonstellasjoner innenfor den moderne musikken i dag, er uten tvil kvartetten Spunk. Navnet har de tatt fra Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe, og ordet er hentet fra følgende situasjon i Pippi, Tommy og Annikas liv: Pippi Langstrømpe var glad. Hennes beste venner, Tommy og Annika, var akkurat kommet på besøk, og hun skulle fortelle dem en stor nyhet. – Tenk, sa Pippi drømmende, tenk at jeg har funnet på det. Jeg, og ingen andre. Tommy og Annika forstod ikke helt hva Pippi snakket om, så de spurte verdens sterkeste jente: – Hva er det egentlig, du har funnet på, Pippi? – Et nytt ord, sa Pippi og så på Tommy og Annika, som om hun først nå hadde fått øye på dem. Et helt nytt ord. – Hva slags ord?, spurte Tommy. – Et fantastisk ord, sa Pippi. Et av de beste, jeg har hørt. – Si det da, maste Annika. – Spunk, sa Pippi triumferende. – Spunk! sa Tommy undrende. Hva betyr det? – Det vet jeg ikke, svarte Pippi. Det eneste jeg vet, er at det ikke betyr støvsuger.

Pippi, Tommy og Annika hadde nå et nytt ord, men de visste ikke hva det betydde, og det var naturligvis ikke bra. Derfor bestemte de, at de skulle gå rundt i hele Vimmerby og spørre alle de møtte, om de hadde en Spunk. Men da det ikke var noen som visste hva en Spunk var, gikk de tilbake til Villa Villekulla og lette videre der. Villa Villekulla hjalp dem imidlertid ikke, og de fant aldri ut av hva Spunk var. Sukk!

Men Kristin Andersen, Hild Sofie Tafjord, Maja S.K. Ratkje og Lene Grenanger fant et bruksområde for ordet, nemlig som betegnelse på den musikken de fire lager sammen, og som de nå har praktisert i mer enn 20 år.

I følge gitaristen Fred Frith, er Spunk «among the most exciting improvising groups in the world right now», en betegnelse vi trygt stiller oss bak.
Innspillingen av platen med den typiske Tafjord/Ratkje-tittelen «Still Eating Ginger Bread for Breakfast» (tidligere sto de bak den utsøkte platetittelen «Syklubb fra hælvete» med duoen Fe-Mail), er gjort under kvartettens 20-årsjubileumskonsert på Victoria, Nasjonal Jazzscene i Oslo, den 2. desember 2015, og inneholder to låter, «SPUNK 20 first set» og «SPUNK 20 second set»

Musikken er hele veien eksperimentell, hvor de fire musikerne beveger seg rundt hverandres innfall og ideer, og hvor elektronikk er en slags fellesnevner, sammen med såpass original instrumentering som trompet, valdhorn, theremin, vokal og cello. Mange vil kanskje si at dette er musikk uten bestemte holdepunkter og ting å gripe fatt i, men da har de ikke hørt nok på dette musikalske fenomenet.

For her skjer det ytterst spennende ting hele veien. Musikken blir for meg en helhet hvor de fire, som kjenner hverandre godt etter 20 års forskning på lyd, skaper et lydunivers som er langt fra noen «inn-det-ene-øret-og-ut-av-det-andre-øret»-musikk. Og når dette gjøres av noen de beste av de beste på området, så skapes det usannsynlig flott musikk, som man bare må gi seg over av. Kan hende forstår man ikke hele tiden hva som foregår mellom de fire musikerne, men det spiller heller ingen rolle. Musikken de leverer gir rom for egne fantasier og ideer, og etter å ha hørt gjennom platen et antall ganger, blir hodet tømt for andre tanker, og det er Spunks merksnodige og spennende fantasiverden man fylles opp med.

Og en ekstra morsom appetittvekker er det, når man åpner coveret, og teksten «Still Eating Spunk» kommer til syne i Kim Hjortøys svært originale og fine coverdesign.

At Pippi, Tommy og Annika ikke visste hva spunk betydde, er en ting, men nå, såpass mange år etter at Astrid Lindgren skrev historien hvor spunk dukket opp første gang, har vi fått svaret. Og svaret kommer ikke fra Sverige eller noen av de fantasistedene man kunne oppleve i Pippis verden, men derimot hos Kristin Andersen, Hild Sofie Tafjord, Maja S.K. Ratkje og Lene Grenagers strålende, kreative, livlige og frittgående musikk.

De fire kan fortsatt spise «ginger bread» til frokost, vi unner dem det. Og imens kan vi andre fordype oss i de fires helt spesielle og egenartede, musikalske verden, hvor ingenting er som man tror, og ingenting går slik man har forventet. Akkurat slik en spunk oppfører seg!

Praktfullt!

Jan Granlie

Kristin Andersen (tp, rec), Hild Sofie Tafjord (vh, toys, live processing, sampling), Maja S. K. Ratkje (v, theremin, oscilators, live processing, sampling), Lene Grenager (c)

Skriv et svar