Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STANLEY J. ZAPPA

«muster point»
WE JAZZ RECORDS, WJCD24

Den amerikanske saksofonisten Stanly J. Zappa, kommer opprinnelig fra New Jersey, men holder nå til i Oliver, Canada. Han er en svært uttrykksfull musiker, med en karriere som i stor grad har utviklet seg under radaren. Han kommer fra en musikalsk familie, hvor den mest kjente er hans onkel, Frank. Nå har han gått i kompaniskap med den finske trommeslageren, Simo Laihonen, som vi blant annet kjenner fra trioen Black Motor, og i tillegg har de også fått med seg bassisten Ville Rauhala med på noen av sporene på denne innspillingen.

Både Zappa og Laihonen har studert med trommeslageren Milford Graves, og dette samarbeidet kom i stand mens Zappa turnerte i Finland med musikerne i Black Motor.

Vi får ni komposisjoner, hvorav de fleste er gjort av Zappa og Laihonen, men fire låter, «Muster Point I», «Muster Point II» «Muster Point III» og «Muster Point IV», er gjort av de tre i fellesskap.

Og det er en deilig og fin plate de har laget. I duosporene finner vi klare referanser tilbake til noen utmerkede duoinnspillinger som ble gjort i USA på slutten av 60- og 70-tallet, hvor vi får en tett og intens kommunikasjon mellom saksofon og trommer. Zappas tone i de forskjellige saksofonene kunne vært hentet fra mange av de store heltene fra den tiden, med John Coltrane som en slags ledestjerne.

Hele veien er det Zappas kreativitet og nydelige tone i saksofonene som fører an. Men Laihonen beviser med all tydelighet, at han har lært mye av Graves i måten å spille på, pluss at det er mange andre dyktige trommeslagere som dukker opp i bakhodet når man hører på denne musikken. Og i de sporene hvor Rauhala er med på bass, fullendes trioen. Hans spill er ikke veldig framtredende. Han holder seg fint i bakgrunnen, men med fint spill, som gjør trioen til en fin opplevelse.

Dette er blitt en ypperlig innspilling, med en nesten totalt ukjent, amerikansk saksofonist og klarinettist, som leverer strålende spill, sammen med en av Finlands beste trommeslagere og en av mange spennende bassister derfra. Og jeg gleder meg til å spille dette i en «blindfold» for de andre medarbeiderne på salt peanuts*. Da skal de sannelig få slite!

En gedigen overraskelse!

Jan Granlie

Stanley J. Zappa (ts, ss, acl), Simo Laihonen (dr, perc), Ville Rauhala (b)

Skriv et svar