Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STEFAN PASBORG / ALEX RIEL

«Universe Live»
STUNT RECORDS, STUCD 21012

Da jeg for drøyt seks år siden, skiftet bostedsadresse for Frogner i Oslo til Frederiksberg i København, var det etter en relativt lang og tøff periode, etter at jeg hadde blitt avskjediget fra min jobb som redaktør i norske jazznytt, angivelig med begrunnelsen at jeg hadde blitt for gammel. Men jeg vet at det lå andre ting bak, hvor styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum, ville bli kvitt meg fortest mulig, etter 12 års tjeneste for den norske jazzen.

Den første konserten jeg gikk på i København, var med deler av det bandet vi får høre på denne drivende gode innspillingen. Jeg hørte bandet i Politikens Hus, og da de avsluttet med den gamle Savage Rose-favoritten «Long Before I Was Born», var jeg overbevist om at emigrasjon hadde vært det rette valget.

På denne live-innspillingen, som er deres andre platesamarbeid, etter «Drum Faces» på Stunt Records i 2013, møter vi «grunnstammen», med de to trommeslagerne Alex Riel og Stefan Pasborgs musikalske unvers, med vokalisten Annisette, trompeteren Palle Mikkelborg, koraspilleren Dawda Jobateh, gitaristen Niclas Knudsen, organistene Jeppe Tuxen og Dan Hemmer, bassisten Thomas Vang, perkusjonisten Marilyn Mazur og Birgit Løkke på santur og fløyte. Alle medvirker ikke på alle sporene, men i et slikt band må man fra tid til annen innkalle vikarer, som de har gjort her, men grunnstammen var Riel, Annisette og trioen Ibrahim Electric.

Det hele åpner med Palle Mikkelborg i umiskjennelig stil med trompeten høyt hevet, vandrende rundt på scenen. Låten er kalt «Intro», noe den absolutt også er, før lett cymbalspill kommer inn og de legger i vei med Mikkelborgs «Adonis Has Landed», som raskt tar oss over i Miles Davis sin seneste periode, og vi får et typisk «Miles»-tema, før Tuxen gir til beste en fin og drivende orgelsolo over de to trommeslagernes iherdige jobbing, med Pasborgs særegne spill i front. Knudsen kommer også på banen med fint gitarspill, og vi er plutselig på fest (igjen) med Ibrahim Electric. Så følger Charles Mingus’ «Better Get Hit In Your Soul», hvor Knudsen «fyrer den opp» i starten over Jobartehs kora, som vi har hørt Jobarteh i duo med Pasborg tidligere, både på plate og på konserter. Her er det Hemmer som spiller orgel, og han har en litt annen tone og tilnærming i instrumentet enn Tuxen, så det blir ikke noe Ibrahim Electric med kora, men noe helt annet.

«Bless You» er et kollektivt verk skrevet av de musikerne som medvirker på låta, det vil si Pasborg, Riel, Birgit Løkke, Marilyn Mazur og Jeppe Tuxen, og tar oss med til nye «beitemarker». Her er det naturligvis mye trommer og perkusjon, og det er bare Tuxens neddempede orgel som gjør at det ikke kun er en «trommelåt». Men det låter fint fra de involverte musikerne, og når Løkke kommer inn på fløyte, føler vi oss langt inne i den afrikanske jungelen, hvor en nærliggende stamme spiller trommer for å varsle om fest.

Og fest blir det, i alle fall her i huset, når de legger i vei med den gamle Savage Rose-favoritten «Long Before I Was Born», med Annisettes særegne og fantastiske stemme, som fremdeles er like flott som da låten første gang kom på plate på albumet «In The Plain» i 1968. Jeg må innrømme at jeg ikke klarer å forholde meg nøytralt til denne låta, for den har vært med meg gjennom alle årene som musikkinteressert. Og musikerne er med på å understøtte Annisette på utmerket måte og levere en strålende versjon. Dagen er reddet!

Så får vi «P.A. Duo / Fela / Ultimate Tears», som åpner med Mikkelborg og Riel, de to godt voksne «mesterne» i duell eller duett, alt etter ørene som hører. Og nå er festen virkelig i gang. «Fela» overtar, og er en gammel hitlåt fra Ibrahim Electrics settliste, med Knudsens gitar over et kok fra trommer og orgel. Denne sekvensen er nok tilegnet Fela Kuti og hans afro-beat, og jeg synes Knudsen bidrar godt til følelsen, selv om dette mer blir heftig musikk i nærheten av Miles Davis og hans mest heftige, elektriske periode, særlig på grunn av Mikkelboprgs trompetinnspill mot slutten. Så er vi over i «Ultimate Tears», som er en slags kort «outro» gjort av Thomas Vang på el.bass, før de to trommeslagerne, gudfaren Alex og gudsønnen (heter det det?) Stefan får briljere i en fin trommeduell i «Drumheads», før de to andre fra Ibrahim Electric, Niclas Knudsen og Jeppe Tuxen kommer inn i Knudsens «Endagered Beat», som er en av de virkelige «hitlåtene» til Ibrahim Electric, som jeg har en mistanke om at de spiller på hver eneste konsert. En slags «shuffle»-låt, som passer perfekt inn i den stilen trioen holder seg innenfor. Her fremhever jeg Tuxens orgelspill som fungerer ytterst godt, før vi er over i nok en Savage Rose-hit, «Byen Vågner» av Thomas Koppel, som er en instrumental, men med det typiske orgelspillet vi husker fra Savage Roses storhetstid, og Tuxen leverer nok en gang!

Så avsluttes denne live-samlingen like godt med Charlie Chaplins nydelige «Smile», selvfølgelig med Mikkelborg på umiskjennelig trompet, og med Annisettes fantastiske vokal, og når Annisette kommer inn over Tuxens orgel, er dette bare å legge seg flat. Bedre blir det rett og slett ikke! Og når Mikkelborg kommer inn med sin trompet, er dagen fullkommen.

Opptakene er gjort i Skuespilhuset i København den 12. desember 2009, i Nordens Hus i Torshavn den 24. april 2016, i Bygningen i Køge den 16. april 2016, i Musikhuset i Aarhus den 8. april 2018, og i Jazzhus Montmartre den 27. november 2019. salt peanuts* var på plass i Jazzhus Montmartre den 9. juni 2019, med bandet i en litt annerledes sammensetning med Annisette, Mikkelborg, Riel, pluss Carsten Dahl på piano og Bo Stief på bass, og anmeldelsen derfra kan du lese HER.

Denne live-samlingen er blitt ett strålende dokument fra dette samarbeidet som, altså, har pågått noen år. La oss håpe at de fortsetter, og at vi neste gang får enda mer Annisette og låter fra Savage Roses rikholdige katalog, for hennes stemme er det ingen i dagens musikkverden som gjør på lignende, såre, sterke og fantastiske måte.

Jan Granlie

Alex Riel (dr, perc), Stefan Pasborg (dr, perc), Annisette (v), Palle Mikkelborg (tp), Dawda Jobateh (kora), Niclas Knudsen (g), Jeppe Tuxen (Hammond B3), Dan Hemmer (Hammond B3), Thomas Vang (b), Marilyn Mazur (perc), Birgit Løkke (santur, fl)

Skriv et svar