Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STEINAR AADNEKVAM

«Freedom Trio»
LOSEN RECORDS LOS 149-2

Gitaristen Steinar Aadnekvam kommer opprinnelig fra Bergen, men har væ’rt bosatt i Sverige i mange år. Ved siden av har han også oppholdt seg mye i Recife, Brasil, hvor han har utviklet sitt gitarspill til å innbefatte en stor grad av inspirasjon herfra.

På sin nye plate «Freedom Trio» møter vi han sammen med den brasilianske bassisten og vokalisten Rubem Farias (fra Sao Paulo) og trommeslageren og vokalisten Deodato Siquir fra Maputo, Mosambique.

Vi får servert, i hovedsak låter skrevet av Aadnekvam, pluss et par av Farias, mens resten er gjort av Aadnekvam og en av eller begge medmusikantene. I tillegg får vi to låter skrevet av Farias og Siquir.

Det er tydelig at det er den brasilianske musikken som ligger Adnekvam nær. For her er det den typiske, brasilianske akustiske gitarstilen, samt den særpregede, litt lyse vokalen som dominerer. Men det er mer. Innimellom får vi også noen impulser fra Afrika og Mosambique, særlig der hvor det synges flerstemt.

Aadnekvam er en glimrende gitarist innenfor denne stilarten, og han har, klokelig nok, unngått i gå den vanlige «jazzrockfella», som altfor mange som beveger seg inn i denne musikken ofte faller for. Og det kan jeg godt forstå, fordi denne musikken inviterer nærmest til heftig slap-hand basspill og litt machobassing.

Men dette unngår Aadnekvam og hans kamerater på en fortreffelig måte. I stedet er det den fine tostemte vokalen og Aadnekvams akustiske gitar som er i front. Han skriver fine låter, hvor flere godt kunne vært hentet fra den brasilianske «Real Book».

Men å få 10 låter innenfor denne litt sterile musikkformen, kan ofte bli litt mye. Men jeg synes Aadnekvam og hans medmusikanter gjør musikken spennende og interessant.

De tre musikerne kommuniserer fint, vokalen er strålende, og det hele blir en deilig fest.

Men det er en ting jeg vil påpeke, som ikke har noe med musikken å gjøre: Man må lese liner notesene for å finne ut hvem som spiller hva. Og det er mer enn god nok plass , for eksempel på coverbaksiden til slike, nødvendige opplysninger.

Jan Granlie

Steinar Aadnekvam (g), Rubem Farias (b, v), Deodato Siquir (dr, v)

Skriv et svar