Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STEINHAUER / KRUGLOV / STOLYAR

«Changes & Choices»
EGEN UTGIVELSE

Dette musikalske prosjektet havnet i en av de mange haugene av plater som ankom på slutten av fjoråret, og som Postnord ikke hadde klart å rote bort i juletrafikken. Av de tre musikerne, vokalisten Michaela Steinhauer, altsaksofonisten Alexey Kruglov og pianisten Roman Stolyar, er det bare Kruglov jeg kjenner til fra før, men det er ingen tvil om at man bør ha en viss oversikt over hvem de andre musikerne er også. Steinhauer er født i Tyskland, men har bodd mesteparten av livet i USA og Russland, hvor hun har studert og spilt med musikere som Wallace Roney, Orrin Evans, Henrik Meurkens og de to hun samarbeider med her.Kruglov kommer fra Pavlovskij Posad i Russland, og jeg kjenner han best fra samarbeid med den estiske gitaristen Jaak Sooaar, men han har vært med på en rekke innspillinger, blant annet duoplaten «Moscow» med pianisten Joachim Kuhn som kom på ACT. Roman Stolyar kommer også fra Russland, nærmere bestemt fra Novosibirsk, og er en av Russlands mest brukte jazzpianister de senere årene, men en rekke egne plater, samt medvirkning på en rekke andre musikeres utgivelser, hovedsakelig i Russland.

På «Changes & Choices» får vi ni komposisjoner som alle er basert på Steinhauers fine vokal. Innspillingen er gjort i Moskva i 2018, men det er først nå den er ute hos publikum. Det er Steinhauer som har skrevet all teksten pluss musikken, og det er spennende å oppdage flere felles vokalfavoritter som inspiratorer i det de tre presenterer.

Jeg må si jeg fascineres av Steinhauers vokal på innspillingen. Hennes stemme ligger i alt-området, og hun synger rett fram, uten å gjøre seg til på noen måte. Det er rett og slett ærlig og fin vokal vi får. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg tenker på Sheila Jordan når jeg hører henne, men det er noe med tilnærmingen til låtene som minner sterkt om en av våre favoritter, selv om hun ikke har den samme virbratoen i stemmen som Jordan. Andre ganger dukker også den portugisiske vokalisten Maria Joao opp i bakhodet, og når slike sammenligninger dukker opp, skal man sette seg rolig tilbake å nyte.

Kruglov ert en glimrende altsaksofonist, som «kommenterer» vokalen på en utmerket måte, mens Stolyar har den komplette kontrollen ved pianoet. Musikken er tidvis morsom, som den fine «She’s dancing» hvor det kommer godt fram at dette er tre utmerkede musikere.

Da jeg satte på platen første gang, hadde jeg ingen forventninger om hva dette kunne være. Men kun etter noen få takter, ble jeg fanget av den fine vokalen, det nydelige altsaksofonspillet og det lekne og flotte pianospillet. Og selv om dette på mange måter er et vokaljazzalbum, så går de ved flere anledninger et godt stykke utenom de vanlige og amerikanske måtene å fremføre musikken på. Plutselig dukker også salige Misha Alperin opp i bakhodet, spesielt i pianosoloen i «She’s dancing» som tar oss med tilbake til Voss kino på slutten av 80-tallet (tror jeg det var).

Dette er rett og slett en stor, musikalsk overraskelse. Og det er slike øyeblikk som gjør det så fint å være plateanmelder. Man setter på en plate man ikke aner hva er, og så kommer det musikk som treffer deg midt i sjelen på en helt særegen måte. Og her møter vi tre musikere som har funnet hverandre på en utsøkt måte. Det er rett og slett blitt et strålende album!

Jan Granlie

Michela Steinhauer (v), Alexey Kruglov (as), Roman Stolyar (p)    

 

Skriv et svar